YEP priča o uspjehu: “Nikad ne odustajte od svojih snova!”

Ona živi u Tuzli, ima 24 godine i našla je posao uz pomoć Kluba za traženje posla.


Foto: YEP
Foto: YEP

Ona živi u Tuzli, ima 24 godine i našla je posao uz pomoć Kluba za traženje posla.

Sa stečenom diplomom Bachelora njemačkog jezika i književnosti, Samra Selimović se prijavljuje na biro u Tuzli (JUSZZTK) i tokom informativnog seminara shvata da je jedna od hiljadu mladih diplomanata na tržištu rada.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Bez ikakvog radnog iskustva i prakse, mislila je da će dugo vremena tražiti posao ili da će morati tražiti posao van svog zanimanja. Međutim, pozvana je da se uključi u radionice u Klubu za traženje posla kako bi na disciplinovan način uložila sav trud i pokušala naći posao.

– Na obuci sam naučila ispravno pisati svoj CV, kako sastaviti molbu na objavljeni konkurs, a kako kad nije objavljen, kako obaviti telefonski razgovor sa poslodavcem, kako obaviti intervju i sl.. Na obuci mi se posebno svidjelo što svi učesnici mogu razmijeniti svoja znanja i iskustva i primjena konkretnih primjera. Shvatila sam kroz aktivnosti kluba koliko su značajne kompetencije koje posjedujem za tržište rada, budući da sam mislila da je samo iskustvo bitno poslodavcima i diploma.

U toku individualnog savjetovanja sa voditeljem Kluba odazvala sam se na još jednu obuku koju je organizovao Projekat zapošljavanja mladih i Klub za traženje posla gdje su nam predstavili dodatne mogućnosti i informacije koje mladi mogu iskoristiti i tako postati aktivniji.

Kako sam se upoznala sa stanjem na tržištu rada kad je u pitanju prosvjeta, nisam više samo gledala da apliciram u škole već sam proširila svoje poglede i na ostale firme, aktivirala sam se da tražim posao i u organizacijama i školama stranih jezika i slično.

Ubrzo nakon toga, voditeljice Kluba za traženje posla su me pozvale i rekle da jedna škola stranih jezika traži predavača za kurseve njemačkog jezika. Ovom prilikom se zahvaljujem Klubu za traženje posla posebno jer su me voditeljice preporučile direktorici škole u kojoj danas radim, kazala je Samra.

Na pitanje zašto je Klub potreban i koristan za mlade nezaposlene, Samra za YEP kaže:

Klub za traženje posla je potreban i koristan za mlade nezaposlene jer ih adekvatno priprema za sve što ih očekuje u potrazi za poslom. Pored većeg samopouzdanja i motivacije, stekla sam i nova poznanstva, što je naročito pozitivno i dobro za mlade, jer šireći krug poznanstava širi se i mreža informacija koje mogu pomoći u potrazi za poslom.

– Vjerujte u sebe i aktivnije tražite posao, jer je skoro svaki posao bolji nego ne raditi ništa. A uspjeh i napredak će doći polako u skladu sa uloženim trudom i vremenom, poručuje Samra mladima.

Samra Selimović radi kao predavač na kursevima njemačkog jezika u školi stranih jezika Lingua u Tuzli, a njen intervju u sklopu emisije BHTV “Recept za uspjeh” možete pogledati ovdje.

Ova aktivnost se realizuje kroz Projekat zapošljavanja mladih YEP, kojeg podržava Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC, a implementira njemačka konsultantska kompanija GOPA mbH.

(yep.ba)