Vraćene u život: uslijed klimatskih promjera, prahistorijske biljke se ponovo javljaju

Prije 60 miliona godina biljka Cycad (Cycas revoluta), ili Sago palma, prirodno je rasla u Velikoj Britaniji. Ali po prvi put botaničari su uspjeli stvoriti i muške i ženske češere na Cycadima uzgajanim na otvorenom


Cycad isle of wight

Botaničari u botaničkom vrtu Ventnor na otoku Wight prvi su put stvorili muški češer na otvorenom 2012. No, tek prošle godine pojavio se i ženski češer, što im je omogućilo da prvi put u milionima godina prenose pelud i generiraju sjeme.

Mikroklima na otoku Wight je nekoliko stupnjeva viša od ostatka Velike Britanije i idealno je okruženje za ove pretpovijesne biljke. Ali njihova sposobnost da uspijevaju na otvorenom pokazatelj je da se klima transformira.

Prije petnaest, dvadeset godina počeli smo uzgajati Cycad – započeo je kao eksperiment, nešto što inače ne biste radili, kaže kustos Ventnor botaničkog vrta Chris Kidd te dodaje:

Petnaest godina kasnije, oni ne preživljavaju samo zime, uzgajaju i proizvode lišće. Prije pet godina imali smo mušku Cycadu koja je stvorila češer, a ove godine imamo i mužjaka i ženku koji ih proizvode. Klimatske promjene su utjecale na biljke. Dobivamo biljke koje obično ne biste mogli uzgajati na otvorenom, kako rastu na otvorenom, Cycade koje proizvode češere, što je sasvim neobično, prenosi mixer.hr

Cycadu su zasigurno pomogle vrućine koje su se dogodile u posljednjih nekoliko godina. Zato botanički vrtovi uspijevaju zasaditi nekoliko vrsta egzotične flore zbog porasta temperature. Iako su ovo zanimljive i uzbudljive vijesti, botaničari također ističu da treba gledati širu sliku. Za ostale vrste usjeva i biljaka ove promjene temperature mogu imati pogubne učinke!