Vodič za maturante: Koja zanimanja su tražena na tržištu rada?

Svi maturanti dijele istu muku - šta raditi ili upisati nakon završene srednje škole?


student girl thinking
Ilustracija: STUDOMAT

Upisati fakultet, pronaći posao ili nešto treće, svaki odabir donosi nova pitanja i dileme kod mladih ljudi.

Jedno od najčešćih pitanja koje maturanti sebi postavljaju jeste – koja struka je tražena na tržištu rada. To pitanje je vrlo relativno i mijenja se iz godine u godinu. No, Agencija za rad i zapošljavanje nudi detaljan prikaz o najtraženijim zanimanjima u Bosni i Hercegovini što bi moglo poslužiti kao vodič za maturante.

S ciljem da olakša odluku maturantima koju školu upisati, Agencija za rad i zapošljavanje BiH ponovo je prikupila i objavila podatke zavoda i službi zapošljavanja o najtraženijim zanimanjima u Bosni i Hercegovini – u oba entiteta, Brčko distriktu, te u svih 10 kantoa, a na osnovu podataka sa evidencija nezaposlenih osoba.

Svi podaci, kao i liste zanimanja sa najvećim brojem nezaposlenih mogu se pronaći na internet stranici Agencije.

Također, za svaki od navedenih nivoa, pod posebnim linkom, mogu se pronaći podaci o broju nezaposlenih osoba unutar svakog zanimanja, te podaci o broju osoba koji su zaposleni sa evidencije nezaposlenih osoba u 2023. godini unutar svakog zanimanja. Ove informacije na najbolji način oslikavaju stanje na tržištu rada, u smislu potreba za radnom snagom, odnosno viškova radne snage, navodi se na internet stranici Agencije.

U Agenciji za rad i zapošljavanju napominju da se kompletna slika o navedenoj temi može vidjeti uvidom u tabele koje se nalaze OVDJE.