Vlasnik fabrike plaća više radnicima koji čitaju knjige

Ko pročita knjigu i predstavi je drugima dobije 100 eura. Poznajete li nekog ko bi zaradio mnogo novca?


reading 1597774442

Direktor i suvlasnik fabrike građevinskog materijala “Vanončini”, iz okoline Bergama, Danilo Dada odlučio je da nagradi svoje radnike koji čitaju knjige, piše list “Corriere della Sera”.

On je osnovao čitalački klub radnika-zidara, a one koji pročitaju knjigu i predstave je članovima kluba nagrađuje sa bonom od stotinu eura. Nagrada se udvostručuje sa sljedećom pročitanom knjigom.

Danilo Dada tvrdi da je na ideju došao, jer je i sam pasionirani čitalac od malena i da je na ovaj način želio da doprinse kulturnom razvoju, ali i profesionalnom napretku svojih zaposlenih.

 – Funkcioniše, i sam sam iznenađen koliko ljudi je zainteresovano. Bon od 100 eura je simbolican podisticaj, dijelom da se pokriju troškovi kupovine prve, a zatim i podstakne da kupe i drugu knjigu, kaže direktor Dada.

Vijest se viralno proširila svim društvenim mrežama a o čitalačkom klubu zidara pišu i drugi italijanski mediji, koji primjer upoređuju sa nekadašnjim vlasnikom čuvene fabrike za proizvodnju pisaćih mašina “Oliveti”, Adrianom.

On je, podsjeća list “Corriere della sera” sanjao o fabrici koja će biti prema mjeri čovjeka, koja će se baviti ne samo proizvodnjom već i opštim blagostanjem i kulturom zajednice.