Vlada Republike Češke nudi stipendije za studiranje

Vlada Republike Češke nudi stipendije za studiranje za akademsku 2022/2023. godinu za postdiplomske programe na češkom i engleskom jeziku.


Czech flag is depicted on a sports cloth fabric with many folds. Sport team waving banner
Ilustracija: Envato

Ko može da se prijavi za stipendije Vlade Republike Češke?

Kandidati moraju:

  • biti građani Bosne i Hercegovine te imati trajni boravak u Bosni i Hercegovini,
  • kandidati sa dvojnim državljanstvom, od kojih je jedno iz EU, nemaju prava da se prijave za vladinu stipendiju, kao ni studenti sa trajnim boravkom u Republici Češkoj,
  • biti spremni da počnu i uspješno završe čitav program univerzitetskog studija (postdiplomski ili doktorski) u Republici Češkoj, i to na jednom od javnih univerziteta,
  • do prije početka studiranja u Češkoj završiti prethodni stepen obrazovanja (kandidati za postdiplomski moraju da završe dodiplomski itd.), prenosi Mreža za izgradnju mira.

Stipendije Vlade Republike Češke za akademsku 2022/2023. godinu se nude za:

  • Postidplomske programe na češkom jeziku (program obuhvata jednogodišnje obavezno studiranje češkog jezika i prepreme za prijemni ispit iz oblasti za koju se student prijavljuje). Nakon završene pripremne godine studenti polažu prijemni ispit. Uspješno polaganje prijemnog ispita je uslov za dodjelu stipendije.
  • Postdiplomske i doktorske programe na engleskom jeziku (program pretpostavlja dovoljno znanje engleskog jezika, koje se provjerava putem testa).
  • Programi za koje se možete prijaviti su iz oblasti tehničkih smjerova, matematike i statistike, ekonomije i finansija, poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike.

Studenti, koji ispunjavaju sve gore navedene uslove moraju popuniti online prijavu najkasnije do 30. septembra 2021. godine. Ovog dana će sistem biti zatvoren i popunjavanje aplikacija neće više biti moguće.

Nakon uspješno završene prijave ćete dobiti e-mail sa potvrdom Vaše registracije i sa informacijom od kada i na koji način će Vam biti omogućeno polaganje testa opštih sposobnosti za studiranje (i testa znanja engleskog jezika, ukoliko budete izabrali smjer studiranja na engleskom jeziku).

Dakle, sve do trenutka završetka testiranja radite individualno, online preko interneta, i sve – uključujući testiranje – mora biti završeno do 30. septembra 2021.

Sve ostale detalje možete pronaći OVDJE.