Vlada povećava stipendije na 150 KM mjesečno za oko 2.700 studenata

Za stipendije ili subvencioniranje smještaja u studentskim domovima izvojeno oko 3,3 miliona KM.


stack coins into steps business growth concept
Ilustracija: Freepik / STUDOMAT

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg potvrdio je za Fenu kako će Vlada HNK-a povećati iznose redovnih studentskih stipendije za gotovo 2.700 studenata s prostora cijelog Kantona.

– Suočeni smo s konstantnim porastom troškova, od rasta cijena osnovnih životnih namirnica, prehrane, goriva i drugih roba, do izazova koje donose energetska kriza i recesija. Vlada je, kroz nekoliko konkretnih poteza, pružila interventnu pomoć kako korisnicima županijskoga proračuna, tako i nezaposlenima koji su u evidenciji naše Službe za zapošljavanje. Međutim, ova kriza ne zaobilazi ni studentsku populaciju koja je, također, suočena s porastom cijena usluga koje su im neophodne. Iz toga sam razloga već neko vrijeme poticao na donošenje odluke o povećanju stipendije i drago mi je što je ta inicijativa prihvaćena od strane zastupnika i kolega ministara odnosno čelnika županijskih resora. Raduje me najaviti kako će uskoro biti donesena odluka kojom ćemo povećati studentske stipendije sa 120 na 150 KM mjesečno od početka nove akademske 2022/2023. godine. Tom ćemo odlukom obuhvatiti otprilike 2.700 studenata s prostora cjelokupnoga HNK-a koji su unutar Vladina programa stipendiranja i subvencioniranja. Na to imamo pravo biti ponosni, kazao je Herceg.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Vlada HNK-a, po njegovim riječima, ovakvim pristupom želi pokazati maksimalnu opredijeljenost da proaktivnom politikom utječe na potporu i razvitak visokoga obrazovanja te poboljšava uvjete studentskog standarda.

– I na ovogodišnjem natječaju za stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove svi studenti koji su zadovoljili postavljene uvjete dobili su stipendiju ili subvenciju. Na taj način došli smo do brojke od oko 2700 studenata koje stipendiramo ili kojima subvencioniramo smještaj u studentskim domovima, a za to izdvajamo gotovo 3,3 miliona KM, dodao je Herceg, podsjetivši kako su odgoj i obrazovanje postavili kao jedan od najbitnijih prioriteta u svomu radu, kako osim redovitih svake godine povećavaju potpore za oba sveučilišta i studenske domove, pomažu mlade znanstvenike, sveučilišne projekte…