Vježbanjem do lakšeg učenja i boljih ocjena

Fizička aktivnost, osim što poboljšava fizičko zdravlje, pozitivno utječe i na ljudski mozak.


Running in the morning in gym
Ilustracija: Envato / STUDOMAT

Kada smo zatrpani s učenjem i spremanjem parcijala i ispita, vjerojatno zadnja stvar koja nam pada na pamet je odlazak na trening, u teretanu ili općenito odvajanje vremena za sve što ne uključuje učenje, ali nova istraživanja pokazuju kako je upravo to ono što bismo trebali raditi kako bi učenje išlo brže i lakše.

Potvrđeno je da fizička aktivnost, osim što poboljšava fizičko zdravlje, pozitivno utječei  na ljudski mozak. Studija provedena na Univerzitetu Georgia potvrdila je da i aktivnost od samo 20 minuta pomaže u obradi podataka i funkcijama memorije u mozgu, tačnije da redovita aerobna aktivnost povećava volumen sivih moždanih stanica i moždanih regija povezanih s pamćenjem, kognitivnim i motoričkim funkcijama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Osim što omogućava rast sivih stanica u mozgu, tjelovježba pozitivno utječe i na naše raspoloženje. Kombinacija aerobnih i anaerobnih aktivnosti kroz duži vremenski period ublažava simptome depresije jer vježbanje potiče jednake učinke poput onih nakon korištenja antidepresiva, a na smanjenje osjećaja tjeskobe značajno utječe aerobna aktivnost koja se prema novim istraživanjima može umanjiti sa samo 5 minuta tjelovježbe dnevno.

Uz životni stil u kojemu ima malo vremena i za odmor, često je teško pronaći dodatno vrijeme i za neku redovnu tjelesnu aktivnost, ali uvijek postoje različite varijante od šetnji umjesto vožnji tramvajem pa sve do plesanja do sitnih noćnih sati u izlascima zbog kojih ćemo se sigurno barem bolje osjećati.