VIDEO: Predstavnici BiH na ESFL konferenciji u Beogradu

Jučer je u Beogradu održana druga po redu regionalna "European Students For Liberty" konferencija na kojoj je učestvovalo preko 300 gostiju iz regiona, ali i šire. Ovogodišnjoj konferenciji je prisustvovala i delegacija iz Bosne i Hercegovine, i to članovi i prijatelji Udruženja građana "Multi" iz Tuzle.


ESFL beograd cover

Jučer je u Beogradu održana druga po redu regionalna “European Students For Liberty” konferencija na kojoj je učestvovalo preko 300 gostiju iz regiona, ali i šire. Ovogodišnjoj konferenciji je prisustvovala i delegacija iz Bosne i Hercegovine, i to članovi i prijatelji Udruženja građana “Multi” iz Tuzle.

Konferencija je trajala oko devet sati, a predavanja su bila iz oblasti ekonomije, kao i šireg društvenog djelovanja poput internet aktivizma, političkih pitanja prošlosti i današnjice, te budućnosti liberalnog pokreta u svijetu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Učesnici konferencije su imali priliku diskutovati o tome šta je budućnost zemalja regiona, kakve su perspektive Interneta kao medija za promociju i zaštitu ideala slobode, te razgovarati o tome da li alternative valute imaju mogućnost daljeg razvoja.

Predavanja na konferenciji su održali: James W. Lark, III, profesor statistike sa Univerziteta u Virdžiniji, Marco Ricca, prvi “etički haker” u Evropi i IT poduzetnik, Boris Begović, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, Matthew Kwasiborski, predstavnik organizacije “The Fund for American Studies”, Dušanka Ilić, jedna od suosnivača “Libeka”, i dr.

Predstavnici UG “Multi” su boravili na konferenciji kao članovi studentske mreže “European Students For Liberty”. Shodno tome, postoji mogućnost održavanja sličnog događaja u Sarajevu, uz prethodnu prezentaciju knjige o islamu i slobodnom tržištu u izdanju udruženja “Multi” u Beogradu, saopšteno je iz Udruženja.

U nastavku prenosimo kratki intervju s navedene konferencije kojeg je vodio predsjednik UG “Multi” Admir Čavalić sa jednim od najpoznatijih “etičkih hakera” u Evropi, Marco Ricca iz Švicarske.

(STUDOMAT.ba)