Veterinarski fakultet UNSA i JP Nacionalni park “Una” potpisali ugovor o saradnji

Time će ova prirodna cjelina biti dodatno pomognuta domaćim naučnim radnicima u cilju njenog daljnjeg očuvanja.


veterinarski fakultet

Dekan prof. dr. Muhamed Smajlović u ime Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i direktor JP Nacionalni park „Una“ d. o. o. Amarildo Mulić potpisali su ugovor kojim će Nacionalni park „Una“ dobiti nastavnu, naučnu i stručnu pomoć od naučnoistraživačke institucije.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i prodekan za finansije prof. dr. Jasmin Omeragić, doc. dr. Vedad Škapur sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta i Amir Beganović iz Nacionalnog parka „Una“.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Glavna područja saradnje u okviru ovog ugovora iz oblasti veterinarstva, zaštite i dobrobiti životinja, visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada su: edukacija studenata Fakulteta i izvođenje praktične nastave u području Nacionalnog parka „Una“, priprema projektnih prijedloga i zajednički nastup na nacionalnim i međunarodnim konkursima, kao i naučnoistraživački rad.

Ovim ugovorom je predviđeno ispitivanje i utvrđivanje zdravstvenog statusa životinja i po potrebi dijagnostički, preventivni i terapeutski zahvati na životinjama koje obitavaju na području parka „Una“. Također, ovaj ugovor će omogućiti pristup području Nacionalnog parka „Una“ studentima, nastavnicima i saradnicima Fakulteta u skladu sa planom i programom nastave, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta nastavnog procesa studija veterinarske medicine.

S druge strane, u cilju realizacije ovog ugovora Fakultet se obavezuje da će za Park obavljati dijagnostičke, preventivne i terapeutske zahvate u skladu sa potrebama.

vf nacionalni park uma

Veterinarski fakultet u Sarajevu će u realizaciji projektnih aktivnosti također staviti na raspolaganje ekspertizu i dijagnostičke laboratorije, a posebno ekspertizu, znanja i vještine iz oblasti konzerviranja divljih životinjskih vrsta koje obitavaju u području Nacionalnog parka „Una“.

Veterinarski fakultet u Sarajevu je jedna od najstarijih naučnoistraživačkih institucija u Bosni i Hercegovini, koja ovaj epitet baštini od 1949. godine i time je u svojoj misiji i viziji idejno opredijeljena na očuvanje životinjskih vrsta Bosne i Hercegovine. Ovakav ugovor predstavlja samo jaču opredijeljenost za očuvanje biološke raznovrsnosti Bosne i Hercegovine ali i želju za očuvanjem prirodne sredine ove ali i ostalih cjelina koje pruža Bosna i Hercegovina.

Očuvati vrijednosti Nacionalnog parka „Una“ je više nego značajno za biološku raznovrsnost ovog dijela BiH, jer je riječ o jednom od četiri nacionalna parka u Bosni i Hercegovini, riječi su dekana prof. dr. Muhameda Smajlovića. On je istakao svoje profesionalno zadovoljstvo ali i opredijeljenost Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u jačanju odnosa sa institucijama kakva je JP Nacionalni park „Una“ d. o. o. Bihać.