Velikodušna gesta: Gradonačelnik od svoje plate stipendira devet studenata

Da, i ovakve stvari su moguće i to u našem "komšiluku". Gradonačelnik se odriče plate u svrhu stipendiranja studenata.


Foto: Youtube screenshot
Foto: Youtube screenshot

Mala mjesta i gradovi širomHrvatske bore se s hroničnim nedostatkom mladih, obrazovanih ljudi. Jednom kad mladi upišu fakultete, većinom i ostaju u mjestima u kojima su studirali, jer uglavnom nemaju perspektivu što se zaposlenja u rodnome gradu tiče. No, ulaganje u znanje i izobrazbu mladih ljudi zasigurno se dugoročno isplati – posebno mjestima u koja bi se mladi htjeli vratiti, piše Mojfaks.

Karlo Starčević gradonačelnik je Grada Gospića koji je nedavno potpisao ugovor o stipendiranju s devet studenata iz Grada Gospića. Kako objavljuju na službenim stranicama Grada Gospića, gradonačelnik stipendije dodjeljuje u “svrhu podizanja znanja i sposobnosti građana svog područja, a s tim i zadovoljavanja potreba na obrazovanju stručnjaka, te kao poticaj za daljnje školovanje onim studentima koji su ostvarili visoke rezultate”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Odriče se plate – njome stipendira mlade

Stipendije za devetoro studenata osiguravanju se iz plate gradonačelnika, a visina stipendija se razlikuje – od 600 pa do 1300 kuna (od 150 do 330KM), određeno visinom ostvarenog mjesta na konačnoj listi prvenstva.

Drugim riječima, najvišu stipendiju dobivaju oni s najboljim uspjehom, a lista prvenstva radi se po nekoliko kriterija: uspjeh studenta u prethodnoj godini, godina studija, sudjelovanje i plasman na takmičenjima prethodne studijske godine, objavljeni radovi i osvojene nagrade, socio-ekonomski status studenta te deficitarna zanimanja.

Studenti koji su ove godine dobili stipendije su: Blaženka Maras, Vesna Šikić, Dorian Stilinović, Ivan Bunčić, Marija Vidmar, Nikola Ratković, Nikolina Kulaš, Jelena Mataija i Matea Đapić.

Stipendiraju studente deficitarnih zanimanja

 – Ovo je jedinstveno u Republici Hrvatskoj da gradonačelnik iz svojih primanja stipendira studente. Imamo devet stipendista i nadam se da će ovo polučiti uspjeh jer financiramo deficitarna zanimanja i dakako, napredne studente koji su koji su klasa za sebe. Pomažemo im u određenom trenutku da nađu sebe, to jest da naprave uspjeh, da naprave veliki iskorak koji će biti na dobrobit naše zajednice Grada Gospića, Like i Ličko-senjske županije, kazao je gradonačelnik Karlo Starčević.

 – Ovo nam definitivno znači puno jer u studentskom životu imamo pomoć svojih roditelja, a i nije lako raditi i studirati u isto vrijeme, tako da je svaka pomoć dobrodošla, kazao je student Nikola Ratković, koji napominje kako želi odraditi praksu i prve poslove u mjestu studiranja, ali da mu je krajnji plan vratiti se u Gospić.

Vesna Šikić, studentica kulturne i prirodne baštine u turizmu također je dobitnica ove stipendije.

 – Puno nam ovo znači za daljnje studiranje. Ovo je i nada za naše daljnje školovanje. Planiram se vratiti u Gospić i vidim se u Turističkoj zajednici Grada Gospića, završava.