Veliki problem za studente: Medicinski fakultet u Zenici nema vlastitu zgradu

Protekle akademske godine prvih pet diplomiranih studenata okončalo je studij opće medicine.


Foto: Envato
Foto: Envato

Tim Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici u kojem su bili pro.f dr. sc Harun Hodžić, prof. dr. sc Adnan Mujezinović, doc. dr. sc Mirza Oruč i doc. dr. sc Kenan Galijašević boravili su nedavno na HANZE Univerzitetu u u holandskom Groningenu gdje su održali niz predavanja i radionica sa studentima.

Saradnja je počela prije deset godina u sklopu realizacije strukturnog projekta čiji je cilj bio reforma obrazovanja u oblasti zdravstvene njege/sestrinstva. To je i rezultiralo povećanom mobilnosti studenata i nastavnog osoblja koja se realizira na semestralnom nivou.

U sklopu ove mobilnosti tri studenta Medicinskog fakulteta Univerzitata u Zenici, studijskog programa Zdravstvena njega započeli su početkom ovog mjeseca mobilnost u trajanju od jednog semestra na ovoj ustanovi.

Protekle akademske godine prvih pet diplomiranih studenata okončalo je studij opće medicine, a Medicinski fakultet u Zenici, koji nema vlastitu zgradu te koristiti kapacitete zgrade Fakulteta za metalurgiju, očekuje da u narednom periodu Kantonalna bolnica u Zenici dobije status univerzitetske bolnice kako bi se omogućila klinička praksa za studente ovog fakulteta.

O ovim temama sa prodekanom za naučnoistraživački rad Mirzom Oručem razgovarala je Velida Kulenović, a cijeli razgovor možete poslušati ovdje.