Utrka Vivicitta ponovo u Sarajevu

U Sarajevu se ova trka održala prvi put 1995. godine.


Snimka zaslona 2022 03 13 210236
Foto: Ilustracija

Jedna od najmasovnijih evropskih utrka Vivicitta, pokrenuta pod pokroviteljstvom UISP (Unione Italiana Sport per tutti) iz Italije, bit će održana 3. aprila u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kako piše Klix.

Obzirom na okolnosti pandemije, utrka nije održana prethodne dvije godine, a sada se ponovo vraća na sarajevske ulice. Tehnički organizator događaja je Sportski savez Kantona Sarajevo, uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS, a Vivicitta 2022 će se održati 3. aprila sa početkom u 10:30 sati.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Utrka se odvija po ruti: Start – Veliki park (preko puta BBI Centra) – skreće se kod Addiko banke i nastavlja se ulicom Branislava Đurđeva – trka se nastavlja ulicom Musala – Obala Kulina bana – do Vijećnice (okretište kroz ulicu Brodac, ulica prije Vijećnice – vraća se ulicama Mula Mustafe Bašeskije – Maršala Tita do Velikog parka.

Bitno je istaći da Vivicitta 2022 ima oficijelnu utrku u dužini od 10 km (tri kruga) i rekreativnu u dužini od 3,33 km. Trkači će biti podijeljeni u šest kategorija, takmičari, osnovne škole, srednje škole, fakulteti, rekreativci i veterani.

Prijave se mogu izvršiti putem maila vivicitta@sportskisavezks.ba ili u prostorijama Sportskog saveza KS, Obala Kulina bana 1 (zgrada Doma sindikata na Skenderiji) po simboličnoj cijeni od 10 KM. Svi učesnici dobit će majice i osvježenje, dok će najuspješniji dobiti posebne nagrade sponzora.

U prijavi je potrebno navesti:

  • Ime prezime
  • Kategoriju – izabrati jedno (takmičar/ka, osnovna škola, srednja škola, fakultet, rekreativac/ka, veteran/ka)
  • Godište

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 033/558-690 ili lično svakim radnim danom od 8 do 15 sati.

Vivicitta je međunarodna utrka masovnog karaktera koja koristi trčanje kao alat za promociju humanih prava i vrijednosti. Trka nije samo lokalnog nego i regionalnog karaktera, obzirom da na ovoj trci u Sarajevu učešće uzmu i atletičari iz zemalja u regionu kao i predstavnici međunarodnih institucija koje egzistiraju u Kantonu Sarajevo.

U Sarajevu se ova trka održala prvi put 1995. godine, kada su građani, djeca i atletičari trčali u podrumskom prostoru ispod platoa Skenderije, a ovu trku u Sarajevo donio je naš proslavljeni atletičar Islam Džugum.