Usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju TK

Kantonalnoj skupštini su ponovo vraćene ingerencije, bez njene saglasnosti privatni univerziteti i fakulteti neće moći dobiti dozvolu za rad.


skupstina tk

Na sjednici Skupštini Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

 – Glavnina u predloženim izmjenama i dopunama zakona jeste da se u isti pravni okvir stavljaju sve visokoškolske ustanove u TK, izjavio je Feni ministar obrazovanja TK Elvis Baraković (SDP).

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Usvojenim Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju preciznije su definisana pravila vezana za akreditaciju i licenciranje studijskih programa i visokoškolskih ustanova.

 – Stvoren je zakonski okvir za inspekcijsko djelovanje, ako se uoče neke devijacije u primjenama zakona, pojasnio je Baraković.

– Jako je važno da smo izglasali Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i javna rasprava traje 45 dana. Posebno bih istakao da je Ministarstvo izašlo u susret zahtjevima koje smo imali od studenata, posebno medicinskog fakulteta, rekao je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Predviđeno je formiranje kantonalnog savjeta za visoko obrazovanje, po uzoru savjeta za nauku i tehnologiju. Također, kroz Nacrt je predviđeno regulisanje finansiranja Univerziteta u Tuzli, koji bi bio proglašen ustanovom od javnog značaja. Takav Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju pohvalila je i opozicija u Skupštini TK.

 – Oni univerziteti koji ne budu akreditovani neće moći izdavati diplome, istakao je za Fenu zastupnik DF-a u Skupštini TK Boris Krešić.

Iz Stranke demokratske akcije ukazali su na činjenicu da Nacrt nije obuhvatio radni status spoljnih saradnika na Univerzitetu u Tuzli.

 – Potrebno je riješiti problem spoljnih saradnika na Medicinskom fakultetu, ali i svim drugim kada je riječ o Univerzitetu u Tuzli. Pohvalno je da ovaj Nacrt reguliše prava i obaveze nastavnog osoblja, što će doprinijeti boljem kvalitetu nastave, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić, prenosi Tip.ba.

Kantonalnoj skupštini su ponovo vraćene ingerencije, bez njene saglasnosti privatni univerziteti i fakulteti neće moći dobiti dozvolu za rad.