Uspješni studenti iz BiH kreirali virtuelne razglednice

Ovaj projekat je studente zaintrigrirao od samoga početka.


studenti bih
Foto: Youtube screenshot

Studenti na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu sa profesoricom Selmom Rizvić, već 15 godina primjenjuju znanje iz modernih tehnologija na kulturno naslijeđe. Kompjutersku grafiku koriste za digitalizaciju i vizualizaciju kulturnog naslijeđa, koje tako postaje dostupno širokim masama. Jedan od njihovih najnovijih projekata su virtuelne razglednice, koje ne prestaju izazivati pažnju javnosti.

Aplikacija koju su kreirali studenti može se pokrenuti na svakom Android uređaju, što je jedna od najvećih prednosti. Koristeći tehnologiju koja se zove proširena realnost, korisnik na sliku koja je isprintana ili na nekom drugom objektu aktivira digitalni sadržaj koji se ne vidi u realnosti kroz sliku sa kamere svog mobilnog telefona.

 – U principu kada bi to bila razglednica, vi nadnesete svoj mobitel nad razglednicu i na mobitelu vidite objekat u 3D formatu i informacije o njemu u multimediji, navodi Selma Rizvić, profesorica kompjuterske grafike.

Zbog jednostavnosti korištenja ove tehnologije virtuelne razglednice polako osvajaju publiku brojnim prednostima.

  -Dostupna je široj javnosti, nije potrebna nikakva dodatna tehnologija za korištenje a pritome se sadržaj prezentira na jedan vrlo interesantan način koji je još uvijek relativno novi i jako je atraktivan, kaže Ivona Ivković koja je asistentica na predmetu Kompjuterska grafika.

Projekat je studente zaintrigrirao od samoga početka. Mogli su sami birali kulturno-historijske građevine iz bilo kog dijela svijеta od kojih će napraviti razglednicu. Jedna od studentica odlučila se za neobičnu građevinu iz Kine inspirisanu cvijetom lotusa.

 – Zato što je sama po sebi jako unikatna zgrada i čim sam pogledala fotografiju zgrade jako me je privukla i odmah sam znala da ću nju izabrati, rekla je studentica Adna Husičić.

Također, student Hamza Begić navodi:

 – Po meni ovo je dobra ideja za neki data baze, bazu podataka za neki budući projekat o kulturnom naslijeđu u smislu održavanja.

Jednom kada se formira baza podataka za kulturno naslijeđe, mogućnosti su neograničene, od rekonstrukcije objekata kojih više nema u stvarnosti do prezentacije postojećih objekata na najatraktivniji način i razvoja kulturnog turizma, prenosi BHRT.