Uspjeh mladih bh. istraživača u Japanu: Senka Krivić i Amar Halilović dobitnici vrijednih nagrada i priznanja

Mladi istraživači iz Bosne i Hercegovine ostvarili su veliki uspjeh na svjetskoj konferenciji koja je održana u Japanu.


441605544 991216419026731 6089726549898807300 n
Foto: Facebook

Bosanskohercegovački istraživači Senka Krivić i Amar Halilović osvojili su Japan, gdje su prepoznati za svoju izvrsnost nagradama i priznanjima, napisao je profesor Edhem Čustović.

Prof. Senka Krivić sa Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu i Amar Halilović doktorski kandidat sa Univerziteta u Ulmu u predstavio je svoje istraživanje na najvećoj svjetskoj robotskoj konferenciji ICAR u Japanu sa preko 6000 učesnika.

Na konferenciji su postigli odlične rezultate.

Amar Halilović osvojio zajedničku nagradu za 1. mjesto na radionici “Šta znači odgovorna robotika? Proširivanje horizonata robotičara iz akademske, vladine i filozofske perspektive” zajedničkim radom “Objašnjivo je odgovorno ili ne?”

Senka Krivić je odabrana zajedno sa ostalih 19 istraživača za New Generation Star Project na ICRA 2024 od strane NOKOV Motion Capture kao rezultat značajnog doprinosa ovoj oblasti i potencijala istraživanja da utiče na budući napredak.

Predstavili svoj rad “Planiranje objašnjenja za robotsku navigaciju” na glavnom programu konferencije.
Za mene je ovdje velika pobjeda ona Senka koja se vratila u Sarajevo da radi na univerzitetu nakon što je provela vrijeme u Austriji kako bi završila doktorat i 3 godine na Kings Collegeu u Londonu na postdoktorskoj pozciji, sada radi sa Amarom koji je magistrirao u Sarajevu a na doktoratu je u Njemačkoj. Mladi istraživači kao što su imaju priliku da izgrade čvrste odnose kako bi mogli stvoriti stvarni uticaj i također podići kvalitet obrazovanja i istraživanja u BiH.

– Snažno se zalažem i trudim se da povežem što više naših mladih talenata. Zajedno možemo napraviti stvarnu razliku, napisao je prof. Čustović na Facebook profilu.