Uručene stipendije studentima povratnicima u RS

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dodijelilo je stipendije za 308 studenata, za akademsku 2013/2014. godinu, koji su povratnici na područje Republike Srpske.


Foto: FENA/Klix.ba
Uručenje stipendija studentima za 2013/2014; Foto: FENA/Klix.ba

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dodijelilo je stipendije za 308 studenata, za akademsku 2013/2014. godinu, koji su povratnici na područje Republike Srpske.

Radi se o studentima koji su se prijavili na javni oglas raspisan krajem prošle godine od Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, prenosi portal Klix.ba.

Te stipendije nastavak su projekta iz prošle godine u okviru kojeg Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dodjeljuje stipendije studentima koji su se vratili na područje RS-a i tamo prijavili prebivalište, a studiraju na nekom od priznatih fakulteta u BiH.

Na javni poziv Ministarstva ove godine prijavila su se 373 studenta – povratnika na područje RS-a, a iz Ministarstva ističu da nisu pravili rigorozniju selekciju.

Na svečanosti upriličenoj jučer u Sarajevu, resorni federalni ministar Adil Osmanović kazao je novinarima da su prošle godine podijeljene 264 stipendije. Za ovu akademsku godinu dodijeljeno je, kaže, 308 stipendija. Studentima prve i druge godine pripada po 600, a treće i četvrte po 800 KM.

– To je priznanje studentima koji su se vratili i odlučili upisati fakultet. Naravno, to je podrška i priznanje i njihovim roditeljima koji su, bez obzira, na težak povratnički život smogli snage da školuju djecu i omoguće im stjecanje diplome, kazao je.

Ministar Osmanović je istaknuo da je prošle godine podržan i projekt koji za cilj ima pomoći mladim ljudima koji su završili fakultete da odrade pripravnički staž da bi mogli biti konkurentni na tržištu rada.

– Primjetno je da se, ipak, povratnici teže zapošljavanju u općine i javna preduzeća, kazao je ministar Osmanović.

Na taj javni poziv prijavilo se 50 osoba koje su završile fakultete, a potpisani su ugovori s općinama u RS-u ili drugim javnim preduzećima za finansiranje njihovog pripravničkog staža.

– Nadamo se da će oni i ostati na tim pozicijama da rade, kazao je.

Studenti Adisa Balić i Elvedin Jakupović povratnici su u Kozarac. Ona je studentica treće godine Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, a on četvrte godine Fakulteta za poslovnu informatiku i ekonomiju u Prijedoru.

Stipendija će im, kažu, mnogo pomoći u finansiranju troškova školovanja, a nakon što završe fakultet i odrade pripravnički staž karijeru namjeravaju graditi u BiH.

Na pitanje novinara kako žive povratnici u Kozarcu, Jakupović kaže „najveći problem s kojim se suočavamo jest nedostatak posla“, ali i dodaje da je to problem i za većinu ostalog stanovništva koje tamo živi.

(FENA/Klix.ba)