Uručene nagrade najboljim studentima u Federaciji BiH

U utorak 10. 12. 2019. godine na prigodnoj svečanosti u Mostaru federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Elvira Dilberović je najboljim studentima u Federaciji Bosne i Hercegovine uručila zaslužena priznanja i jednokratne novčane nagrade za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2018/2019. godini. Svečanosti je prisustvovao i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj.


dee0d154 5d22 4609 83a9 80b1b4da71d9 Slika 2

Nagrade su primila 74 studenta, koje su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH i to: Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću te Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilište u Mostaru, prenosi unsa.ba.

Advertisements

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Elvira Dilberović čestitala je nagrađenim studentima te zahvalila svim javnim visokoškolskim ustanovama na saradnji i partnerstvu.

Novac uložen u nekvalitetno obrazovanje je loša investicija, a dobra investicije jeste ulaganje u poboljšanje kvalitete obrazovanja. Ovo ministarstvo je odlučno da dobro investira i to u izgradnju kvalitetnog obrazovanja. To nije samo opredjeljenje, to je naša obaveza i odgovornost prema svim našim mladima, a dodatni motiv ste upravo vi koji se ističete svojim radom i ostvarenim uspjesim, poručila je nagrađenim studentima, između ostalog, ministrica Dilberović, sa željom da im ove nagrade budu motivacija za nastavak školovanja, ali i za ostanak u Bosni i Hercegovini.

Istaknula je i ulogu i odgovornost društvene zajednice da osigura uvjete koji će omogućiti studentima da, prema vlastitim mogućnostima, usvajaju nova znanja i pripremaju se za odgovorne zadatke.

Advertisements

Na čelu sam Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koje ima koordinirajuću i savjetodavnu ulogu u ovim oblastima. Međutim, sa sigurnošću tvrdim da je uloga ovog ministarstva u reformskim procesima i nadogradnji obrazovno-naučnog prostora nezamjenljiva, dodala je Dilberović, posebno istaknuvši jednogodišnja grant sredstva u radu svih javnih univerziteta u FBiH, programe podrške mobilnosti nastavnika i studenata te studentskim udruženjima i projektima, podrške za studente invalide i studente Rome, sufinansiranje studentskog smještaja i uopće studentskog standarda i niz drugih programa i aktivnosti.

Jednokratnu finansijsku podršku za nagrađene studente, u iznosu od po 1.300,00 KM, osiguralo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke iz Budžeta Federacije BiH za 2019. godinu.

(STUDOMAT.ba)