Uručene nagrade i priznanja najboljim gimnazijalcima prve BBI Lige pregovaranja

Svečanom ceremonijom uručenja nagrada i priznanja završen je prvi ciklus takmičenja „BBI liga pregovaranja“. Prvo mjesto u okviru BBI program liderstva i izvrsnosti i nagradu od 1.500 KM te zlatnu plaketu sa replikom novca kralja Tvrtka iz 14. stoljeća, osvojio je Eldar Hadžović iz Prve bošnjačke gimnazije. Drugoplasirani je Haris Junuzović, dok je treće mjesto osvojio Alen Šahinpašić, također iz Prve bošnjačke gimnazije. Oni su dobitnici novčanih nagrada od 1.000, odnosno 500 KM i srebrene plakete s replikom srednjevijekovnog bosanskog novca koje je izradio sarajevski zlatar Sofić.


slika 12

Nagrade i priznanja za najbolje pregovarače, svih 16 finalista, sinoć su u sarajevskom hotelu Evropa uručili Naida Hota -Muminović, ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

– Danas smo nagradili 16 najboljih mladih pregovarača u takmičenju BBI liga pregovaranja u kojem su učestvovale četiri škole – PrvaDrugaTreća i Prva bošnjačka gimnazija. Ovo je naš način da kao društveno-odgovorna institucija potaknemo i pomognemo razvoj budućih biznis i društvenih lidera u našoj zemlji. Osim vrijednih novčanih nagrada za svih 16 finalista, kroz BBI program liderstva i izvrsnosti, našim mladim ljudima želimo omogućiti da studiraju i obavljaju praksu na najboljim svjetskim univerzitetima, u Americi, Australiji… . cilj nam je da ovo postane platforma za buduće bh.  lidere, ali lidere koji su aktivni u društvenom životu, koji volontiraju i rade za dobrobit zajednice. Ponosni smo na projekat rada sa mladim liderima, jer samo tako, njegujući njihove vrijednosti i znanja mi radimo za budućnost BiH, izjavio je Bukvić,  dodajući kako se nada da će ovaj pilot projekat biti proširen i na sve škole i univerzitete u BiH.

Projekat BBI liderstva i izvrsnosti od samog početka, još kao direktorica Prve bošnjačke gimnazije podržala je i aktuelna ministrica Hota-Muminović.

– Unutar nastavnih planova i programa koji se teško i sporo mijenjaju prihvatamo svaku priliku za reformisanjem i učenjem novih vještina. Tako smo kroz vannastavne aktivnosti vježbali pregovaranje. Vještine koje su prijeko potrebne u svijetu koji se ubrzano mijenja koji nastoji biti šarolik i pluralističan. Upravo za takav svijet spremamo naše učenike. Oni će biti dobri pregovarači, i nadasve vježbamo ih i pripremamo da budu dobri ljudi, kazala je Hota-Muminović.