Upoznajte studenticu Minu koja izrađuje nevjerovatne tepihe

Mina je talentirana studentica, a ideju za kreativni biznis dobila je od bake.


studentica mina tepisi
Foto: Instagram

Twentyfivemarket je brend ručno rađenih tepiha iza kojih stoji studentica Mina Kaljević.

Postoje te neke inovativne i kreativne priče koje osvajaju na prvu. Upravo jedna takva dolazi iz “twentyfivemarket” radionice iza koje stoji talentirana Mina

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Izrada tapiserije nikada nije izgledala više cool, a 25-godišnja studentica Mina Kaljević iz Beograda za Story otkriva sve o svojoj strasti, inspiraciji i planovima za budućnost ove umjetnosti koja će vas osvojiti na prvu.

Ideja

– Spomenut ću dva faktora. U prvom valu pandemije na internetu sam viđala sve više ‘tufting’ i ‘punch’ tehnika i izgledalo je tako primamljivo i zanimljivo. Odlučila sam nabaviti svoj prvi set igala da vidim kako to zapravo izgleda i da se upoznam s tehnikom.

S druge strane, često druženje s bakom i njezine priče o vezenju, tkanju i pletenju, kojima se bavila kao mlada, također su bila svojevrsna inspiracija. Kombinacija stare tehnologije i novih mogućnosti. Korak po korak, i evo me sada sa punom opremom i znanjem o tapiserijama, otkrila je Mina.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli twentyfivemarket (@tw2ntyfiv5market)

Izrada

– Kad uđem u studio, prvo postavim platno na okvir, potom na platno prenesem izrađenu skicu i označim je bojama kako bih olakšala proces. A onda započinjem kreiranje pištoljem za tufting.

Proces je vrlo zahtjevan jer morate jako paziti da pritisak na platno bude uvijek u istom ritmu kako se platno ne bi poderalo. U slučaju greške, cijeli proces se ponavlja. To je nešto što se svakome barem jednom dogodilo. Izrada traje od 3 do 5 dana. Sve ovisi o dimenzijama tepiha, detaljima, bojama. Svaki korak je vrlo zanimljiv. Koliko sam jedva čekala vidjeti krajnji rezultat, toliko uživam u samom procesu.

Inspiracija

– Trudim se da uvijek imam svoje skice, svoje crteže. Naravno, ponekad ubacim i simboliku popularne kulture. Tufting i izrada tapiserije danas je dostupna svima, stoga je vrlo važno da budu autentični. Nedavno sam imala divnu suradnju s brendom ‘wallnotion’. Ono što je vrlo zanimljivo u ovom procesu je da je sve moguće. Svaka ideja, skica ili crtež može se realizirati u obliku tapiserije. I kao što sam već rekla, uz puno strpljenja, što je u početku bio veliki izazov.

Izložba

– Trenutno sam studentica treće godine Fakulteta suvremenih umjetnosti u Beogradu, smjer Multimedijalna umjetnost, i cijeli semestar bavim se tapiserijama, kako van fakulteta, tako i na samom fakultetu. Htjela sam uključiti društvo u svoj kreativni proces, kaže Mina i dodaje:

– S tom idejom sam napravila plan i predstavila se jednoj od sigurnih kuća u Srbiji. Obučavala sam korisnike te ustanove u tehnici ‘punchinga’. Za razliku od pištolja koji koristim u studiju, igla koja se obično koristi za manje formate. Tehnika je osmišljena za oslikavanje platna vunom bockanjem ili udaranjem. Simbol koji smo napravili je ‘smajlić’ i na završnoj izložbi predstavljen je kao projekt društveno korisnog rada. Spojili smo tradicionalnu izradu s popularnom temom i upečatljivim bojama. Zato volim proces stvaranja, jer to ne mora nužno biti samostalan rad, već ostavlja prostor za timski rad. U takvim uvjetima uvijek naučiš nešto novo i imaš priliku trenirati i pokazati drugima nešto novo.

Svi koji su zainteresirani za učenje o tapiserijama, vuni i ovom kreativnom stvaralaštvu uskoro će imati priliku to učiniti uz pomoć ove studentice.

 – Drugim riječima, twentyfivemarket je mjesto gdje su sloboda, kreativnost i društveni rad primarna polazišta, jer zajedno smo bolji, zaključila je Mina za kraj.

Sve dodatne informacije možete pronaći na službenom tw2ntyfiv5market Instagram profilu.

 

View this post on Instagram

 

Objavu dijeli twentyfivemarket (@tw2ntyfiv5market)