Upoznajte Selmu Ćatibušić, studenticu i najmlađu vijećnicu u GV Tuzla

Selma je studentica, ali i najmlađa vijećnica u GV Tuzla koja je pokrenula inicijativu za studentsku čitaonicu koja će raditi 24 sata. Pogledajte šta je ispričala za STUDOMAT.


selma catibusic foto
Selma Ćatibušić / Foto: Privatni album

Selma Ćatibušić rođena je 10.07.1996. godine u Tuzli. Završila je Osnovnu školu “Novi grad” u Tuzli kao učenik generacije, a zatim Gimnaziju “Meša Selimović”.

Obrazovanje je nastavila na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Trenutno je na završnoj godini ovog fakulteta, a prosjek koji je ostvarila u toku dosadašnjeg studija je 9,1.

Selma je dugogodišnja aktivistkinja i volonterka u Pozorištu Mladih Tuzla i Udruženju Mladih Tuzla. Autorica je djela “Heroji iz sjenke”, najviše promovisano djelo na svim bosanskohercegovačkim medijima, kao i nekoliko stranih medija i na stranici Američke ambasade.

Također, Selma je dobitnica nagrade za istaknut humanitarni rad i jedna od autorica “policy brief” dokumenta na temu: “Jačanje angažmana žena u političkim i procesima evropskih integracija u BiH.”

Selma Ćatibušić je i najmlađa vijećnica na području Gradskog vijeća (GV) Tuzla. Kaže da je ta funkcija rezultat političke kampanje u koju je uloženo najmanje novca, ali puno rada za zajednicu, što je rezultiralo prolaskom u GV kao kandidatkinja sa najviše broja glasova ispred njene stranke.

Selma Ćatibušić / Foto: Privatni album
Selma Ćatibušić / Foto: Privatni album

STUDOMAT u rubrici “Moja kriiila” želi upoznati javnost sa uspješnim i obrazovanim mladim ljudima koje ima naša država, Bosna i Hercegovina, a koji zauzimaju premalo mjesta u medijskom prostoru.

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Selma je za STUDOMAT otkrila svoje planove za budućnost kao i afinitete u nastavku karijere, ali se osvrnula i na studentski život i studiranje na Pravnom fakultetu na Univerzitetu u Tuzli, volonterske aktivnosti kojima se bavi kao i inicijative koje je pokrenula kao vijećnica u GV Tuzla.

Studiraš na Pravnom na UNTZ. Kako si znala da je ovaj fakultet pravi izbor za tebe, šta te potaklo na upis izabranog studijskog programa?

 – Studentica sam Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Smatram da je ovaj fakultet bio zaista pravi izbor za mene, iako sam kroz osnovno i srednjoškolsko obrazovanje naginjala i prema tehničkih naukama jednako kao i prema društvenim. Međutim nastavna materija na Pravnom fakultetu, pored kvalitetnog nastavnog osoblja i divnih kolegica i kolega pokazala mi je da nisam pogriješila prilikom odabira studija. 

Možeš li napisati neki savjet za sve one kojima je želja upisati Pravni fakultet na UNTZ? Kakav je tvoj dojam o studiranju na ovom fakultetu?

Ono što bih svakako preporučila omladinu koja se želi odlučiti za upisivanje fakulteta jeste da se pored školovanja, odluče i za obrazovanje. Pod tim podrazumijevam vannastavne aktivnosti, volonterski rad, rad na projektima i uopšteno društveni angažman. Ukoliko se ipak odluče prvenstveno za stupanje u neki radni odnos, pa tek u kasnijim godinama za studiranje, neka znaju da je i to sasvim uredu jer svako ima svoje vrijeme i tačan “tajming” za kreiranje prioriteta, a istovremeno pravi rad na sebi.

Da li pored studiranja volontiraš ili imaš neki hobi?

 – Volonterka sam u nevladinom sektoru više od dvanaest godina, te sam kao aktivistica radila na brojnim projektima za jačanje lokalne zajednice. Volontiranje mi je zaista pomoglo pri kreiranju mene kao ličnosti, te pored samopouzdanja, stvorilo mi je i kontakte sa ljudima istog ili sličnog pogleda na rad, zajednicu, društvo. Ti ljudi mi svakodnevno pomažu da rastem i dalje.

Selma Ćatibušić / Foto: Privatni album
Selma Ćatibušić / Foto: Privatni album

Najmlađa si vijećnica u GV Tuzla. Možeš li nam reći zašto si odlučila da se uključiš u politiku? Kakve su tvoje ambicije na tom polju? Za vrijeme tvog mandata u GV Tuzla koje si inicijative pokrenula i da li si naišla na podršku ostalih vijećnika?

 – Na lokalnim izborima 2021. godine izabrana sam kao najmlađa vijećnica u Gradskom vijeću Grada Tuzla. Jedna sam od najaktivnijih u vijeću i do sada sam pokrenula dosta inicijativa, a samo neke od njih su: inicijativa za otvaranje čitaonice za studente/ice i srednjoškolce/ke koja će raditi 24h na dan, inicijativu za prokopavanje podzemnog prolaza od Kule G i F prema Sjenjaku, inicijativu postavljanja stubića u ulici Radojke Lakić – Maršala Tita 78. – radi očuvanja zelenih površina koje se nažalost uništavaju nepropisnim parkiranjem, inicijativa za uklanjanje napuštenih vozila na par lokacija u gradu koje narušavaju izgled grada i životnu sredinu uopšteno, inicijativu za postavljanje usporivača brzine u Krečanskoj ulici, inicijativu „100 sadnica za 100 zaslužnih Tuzlanki“ jer samo deset ulica u Tuzli nosi ime neke žene te smatram da zaslužne žene našeg grada zaslužuju počast također, makar u vidu jednog parka, inicijativu za promjenu naziva ulica po službenoj dužnosti u CIPS-u kako se građanke i građani ne bi izlagali nepotrebnom trošenju vremena i kako bi im se olakšao ovaj proces, inicijativu za označavanje i stavljanje rasvjete na sve spomenike kulture u Tuzli, uvođenje druge smjene ponedjeljkom i srijedom na šalter salama gradskih službi Grada Tuzle za rad sa građanima/kama, inicijativu za uvođenje „Gradonačelnikovog dana sa građanima/kama“ – jer u Tuzli nema dana u sedmici u kojem građanke i građani Tuzle mogu doći na prijem kod gradonačelnika i tako dalje. Zajedno sam kolegicama i kolegama iz Progresivnog bloka, pokrenuli smo preko sto vijećničkih pitanja, uputili preko osamdeset amandmana na budžet, ostvarili saradnju sa Internacionalnim republikanskim institutom za praćenje rada parlamentarnih grupacija, pisali pisma predstavnicima Međunarodne zajednice za pomoć oko otvaranja ureda protiv korupcije na lokalnom nivou našeg grada u saradnji sa cijelim Kantonom, a gdje bi Tuzla kao centar kantona mora prednjačiti kada su ti potezi u pitanju. Kao Progresivni blok od svojih paušala gradimo mini eko parkove po mjesnim zajednicama u našem gradu, te organiziramo javno vijeće zajedno sa građankama i građanima.

Selma Ćatibušić / Foto: Privatni album
Selma Ćatibušić / Foto: Privatni album

Kakvi su ti planovi u budućnosti? Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini ili…?

 – Planiram nastaviti raditi, učiti , nadograđivati sebe, te i dalje svojim radom i zalaganjem doprinosti lokalnoj, a time i široj zajednici.

Tvoja motivaciona poruka za studente je…

– Zna biti gutavo i čupavo, ali ne dozvolite da vas ubijede da ne možete zapaliti more. 

selma catibusic 1