Upoznajte Omera, studenta iz BiH koji svoje školovanje nastavlja u Americi

"Naša djeca nisu ništa manje sposobna od drugih."


omer
Foto: Facebook

Omer Muminović, student treće godine studija na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology, odsjek Ekonomija i Biznis, svoje školovanje nastavlja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj ambiciozni student je na svom Facebook profilu na tu temu napisao sljedeće:

Hvala Uzvišenom Bogu, mojoj porodici, mojoj rodbini, mojim učiteljima, mojim prijateljima i svima koji su na ovaj ili onaj način bili dio moga života.

Prije nekoliko dana sam stigao u Sjedinjene Američke Države, gdje ću provesti narednih nekoliko mjeseci sticajući znanje na University of Houston-Victoria. Kao stipendista Global Ugrad programa, koji je direktno podržan od Ministarstva Vanjskih Poslova SAD-a, pružila mi se životna prilika da svoje akademsko usavršavanje nastavim na drugom kraju planete, zajedno sa osobama iz cijelog svijeta. 🇺🇸🌍

U narednih nekoliko mjeseci dati ću sve od sebe da steknem što veći intelektualni, socijalni i svaki drugi vid kapitala od kojeg će koristit imati moja porodica, lokalna zajednica kao i domovina Bosna i Hercegovina. Moj put je krenuo iz Teočaka i tamo će se jednog dana i završiti, a dok god živim truditi ću se da budem najbolji ambasador mjesta odakle dolazim.

I ono što iznova spoznajem, svaki put kada napustim Bosnu, jeste to da naša djeca nisu ništa manje sposobna od drugih, samo negdje tamo njih guraju naprijed a kod nas ih sputavaju i ograničavaju. Zbog toga, ako mi se ikada u životu pruži prilika, učiniti ću sve što je do mene da naša djeca iskorače naprijed i ostvare ono za što su sposobna. A sposobna su za velike uspjehe!

Generacije naših roditelja su odbranile državu, na novim generacijama je odgovornost da je naprave snažnom, naprednom i boljom za život svih njenih građana, napisao je Omer.