Upoznajte Enu, Bosanku koja studira u društvu najboljih studenata na svijetu

Dobila je posebnu pohvalu dekana za odličan uspjeh i vrhunske akademske rezultate. Sve ispite položila je najvišom ocjenom.


studenti cornell

Na visokom sedmom mjestu Webmetricsove svjetske liste je univerzitet iz američke savezne države New York, Cornell University sa sjedištem u gradu Ithaci, sveučilište sa 157-godišnjom tradicijom obrazovanja mladih generacija i budućih uvaženih članova akademske zajednice.

Zahvaljujući vrhunskim profesorima, ambicioznim studentima i visokim obrazovnim standardima koji se baštine kao vrijednosti ove ustanove, Cornell se danas ponosi činjenicom da je iznjedrio čak 61 dobitnika Nobelove nagrade, naučnika i istraživača svjetskog glasa. Neki od njih i danas svoje znanje prenose na studente ovog univerziteta. Među brucošima je od ove godine i jedna Zeničanka, Ena Jovanović, kojoj je Cornell University omogućio školovanje na Koledžu inženjerstva sa punom stipendijom, piše Zenicablog.com.

Enu je još od ranog djetinjstva fascinirao američki sistem visokog obrazovanja. Kako sama kaže, s majkom je voljela gledati televizijske emisije u kojima je prikazan američki studentski život na tamošnjim fakultetima. Znala je da u potrazi za znanjem želi preći Atlantik, ali nije bila sigurna gdje će sletjeti.

Malo je istražila i stavila Cornell na svoj popis. Jedan mladi sugrađanin iz Zenice trenutno je student druge godine Cornell inženjerstva i on joj je potvrdio da bi se isplatilo upravo baš na ovom mjestu nastaviti obrazovanje.

 – Još od svoje desete godine sanjala sam da idem na Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u gradu Mostaru. Na kraju sam uspjela ubijediti roditelje da mi dozvole odlazak od kuće i u toj poznatoj međunarodnoj srednjoj školi završila sam posljednja dva razreda. Iskustva iz Mostara su me mnogo toga naučila i dala su mi potvrdu da je odlazak na Cornell definitivno korak koji mogu napraviti i biti sretna. U početku je bilo jako teško biti tako daleko od kuće. Ali, ubrzo je postalo bolje. Znam da će mi roditelji nedostajati dok budem na Cornellu i da ću ja njima nedostajati, ali oni razumiju da je ovo nevjerojatna prilika, kaže u razgovoru za Cornellovu internet stranicu Ena, koja je od majke Emire, inače nastavnice matematike i fizike naslijedila ljubav, talenat i afinitet prema ovim egzaktnim naučnim disciplinama. Njena druga ljubav je košarka, za šta je “dežurni krivac” otac Feđa, nekada sjajni košarkaški internacionalac zbog kojeg je Ena jedan dio djetinjstva provela u Mađarskoj.

Danas je ona u potpunosti posvećena studijima inženjerstva na Cornellu, a već na početku dugog i trnovitog puta ka sticanju cijenjene američke diplome iskazala se kao jedan od najboljih studenata ovog prestižnog fakulteta. Nakon prvog ispitnog roka dobila je posebnu pohvalu dekana za odličan uspjeh i vrhunske akademske rezultate. Sve ispite položila je najvišom ocjenom. Među nekoliko hiljada brucoša takozvane “Generacije 2026” na Koledžu inžinjerstva Ena je predstavljena u odabranom društvu, zajedno sa kolegama Rileyjem Cooganom, Mohamedom Kaneom, Priyom Abiram i Marcusom Gambaom.

Rekli bismo, na ponos svojih roditelja, brojnih prijatelja i rodne Zenice. Ova vedra djevojka širokog osmijeha samo je još jedan u nizu primjera koliki potencijal ima naša zemlja u svojim mladim ljudima. S druge strane, dok naši univerziteti uhvaćeni u raljama politike i zarobljeni u kandžama birokratije tonu sve dublje na svjetskim listama visokoškolskih ustanova i postaju svrha sami sebi, sa različih strana planete stižu vijesti o akademskim uspjesima mladića i djevojaka poput Zeničanke Ene.

Želimo joj da nastavi svoj put i ostvari sve svoje snove. Nažalost, na drugom kraju svijeta, udaljena više od sedam hiljada kilometara od svojih roditelja i svoje domovine.