Upoznajte Dinu Mahmud, studenticu prve godine medicine i uspješnu karatistkinju

"Mladi ne trebaju „čekati“ da im se pruži neka prilika, nego pronaći oblast u kojoj su dobri, te se nametnuti društvu svojim idejama i rezultatima."


Dina Mahmud / Foto: Facebook
Dina Mahmud / Foto: Facebook

Ova mlada, vrijedna i talentovana djevojka zna sve o trudu, radu, odricanjima i uspjehu. Za svojih 20 godina ostvarila je veliki uspjeh.

Advertisements

Dovoljno je reći da se karateom bavi od svoje 6 godine, te da broji oko čak 300 medalja sa mnogobrojnih takmičenja.

Intervju sa ovom mladom i uspješnom studenticom uradio je portal catbih.ba, a mi vam isti prenosimo u cjelosti.

Predstavi se?

 – Moje ime je Dina Mahmud, rođena sam u Tuzli i imam 20 godina. U Tuzli sam završila OŠ “Novi Grad” i Gimnaziju “Meša Selimović”, a trenutno sam studentica prve godine Medicinskog fakulteta SSST u Sarajevu. Karateom se bavim 14 godina, nosilac sam crnog pojasa 2. DAN i članica reprezentacije BiH.

Reci nam, od kada datira tvoja ljubav prema karateu?

 – Karate sam zavoljela zahvaljujući starijem bratu. Kao mala djevojčica sam trčala po sali dok je on trenirao, gledala kako odlazi na takmičenja i vraća se sa medaljama, pa sam i ja poželjela da budem poput njega. Treniram od 6. godine, a velike rezultate sam počela postizati još u dječijoj konkurenciji. U svojoj kolekciji imam 7 balkanskih, 3 evropske i 2 svjetske medalje. Svoju karijeru sam počela u rodnoj Tuzli, u karate klubu „Tuzla-Sinbra“, a već dvije godine sam članica najuspješnijeg karate kluba u BiH „Champion“ Ilidža.

S obzirom na to da iza sebe imaš jako puno medalja i titula, da li za CAT BiH možeš izdvojiti najdraža takmičenja i uspjehe koje si ostvarila?

 – Takmičim se od osme godine i u svojoj kolekciji imam oko 300 medalja koje sam osvajala na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Višestruka sam državna prvakinja, učesnica svjetskih prvenstva u Indoneziji i Tenerifima, pobjednica Svjetskog kupa u Umagu i osvajačica 3. mjesta na Evropskom prvenstvu na Kipru. Zahvaljujući svim tim rezultatima, kadetsku konkurenciju sam završila kao prvorangirana na svjetskoj rang-listi, sto mi je cilj i u seniorskoj konkurenciji. Moji rezultati su nagrađivani na gradskim, kantonalnim i državnim izborima najuspješnijih sportista. Posebno draga nagrada mi je „Super žena“ koju mi je dodijelio Radio „Kameleon“ za doprinos ulozi žene u društvu.

Imaš li neki ritual prije meča?

Advertisements

 – Za svako takmičenje se nastojim dobro fizički i psihički pripremiti, a prije samog meča se uzdam u Boga i to mi daje snagu da dam svoj maksimum.

Koji su daljnji koraci u tvojoj karijeri?

 – Karate je sastavni dio mog života, a treninzi, takmičenja, putovanja i nova prijateljstva mi pričinjavaju veliko zadovoljstvo. Moj cilj je osvajanje evropske i svjetske seniorske medalje.

Planovi u 2021. godini?

 – Zbog trenutne situacije smanjen je obim takmičenja, što mi odgovara jer se mogu više posvetiti fakultetskim obavezama. Studij medicine je zahtjevan, ali sam naučena na disciplinu, rad, odricanje, upornost, strpljivost i dobru organizaciju vremena. Naravno, presudna je i ljubav prema onome što radite, tako da uživam u procesu učenja i sticanja novih znanja i vještina.

Za kraj nam reci kakva bi bila tvoja poruka mladima?

 – Mladi ne trebaju „čekati“ da im se pruži neka prilika, nego pronaći oblast u kojoj su dobri, te se nametnuti društvu svojim idejama i rezultatima. Na tom putu trebaju biti uporni i imati svoj cilj do kojeg će doći prevazilaženjem raznih prepreka i izazova.