Upoznajte braću Amera i Amara Milaimi, studente završne godine medicine sa prosjekom 9,4

Braća blizanci, Amer i Amar Milaimi studenti su završne godine medicine, a obojica imaju prosjek 9,4. Pogledajte šta su nam otkrili u razgovoru za STUDOMAT.


braca milaimi

Amar i Amer Milaimi, braća iz Sarajeva, rođeni su 4. februara 1997. godine. Žive u Sarajevu. Završili su OŠ Milosav Stiković Prijepolje, a zatim Matematičku gimnaziju i Srednju muzičku školu.

Poslije toga upisali su Medicinski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu na kojem su ostvarili fantastičan uspjeh. Naime, obojica imaju prosjek 9,4. Trenutno su na završnoj godini studija, a sticanju praktičnih medicinskih vještina pomoglo je i volontiranje u Domu zdravlja Kantona Sarajevo u toku pandemije koronavirusa.

Rubrika Moja kriiila donosi pozitivne priče iz Bosne i Hercegovine i regiona. Širimo pozitivnu energiju i predstavljamo uspješne mlade ljude koji kroz svoje priče govore o tome šta njima tokom studiranja i karijere “daje kriiila” i pomaže im u njihovom “pilotiranju” kroz životne avanture.

Amer i Amar Milaimi su za STUDOMAT otkrili kako izgleda život studenta medicine, gdje pronaći motivaciju za učenje, a dali su i savjet za sve one koji završavaju srednju školu i žele upisati Medicinski fakultet u Sarajevu.

 – Iako u porodici nemamo ljekara, nekako već od kraja osnovne škole smo znali da će to biti naš izbor. Ipak, medicina je nauka koja zahtjeva veliku odgovornost, mora se pristupiti izuzetno ozbiljno, te ta želja da ljudima pomažemo i vraćamo osmijeh na lice je glavni razlog našeg studija na medicini. U ovom poslu je, osim znanja, način ophođenja sa ljudima, ljubaznost, od velike važnosti. U tome smo obojica dobri, pa smatramo da je to veliki adut koji bismo voljeli iskoristiti za najhumanije zanimanje, započinju svoju priču za STUDOMAT.ba Amer i Amar Milaimi.

S obzirom na to da je medicina multidisciplinarna nauka sa mnogo različitih oblasti, pitali smo ih u kojoj specijalizaciji se pronalaze.

Amer se pronalazi u neurohirurgiji, to mu je san od malih nogu, dok Amar kaže da bi volio izučavati malo “niži” organ, srce. Dakle, zanima ga kardiohirurgija.

U svakom slučaju, hirurgija je definitivni izbor kod blizanaca. Obojica bi voljeli da spašavaju živote, poboljšavaju kvalitet života, te vraćaju sreću i pozitivne emocije kod ljudi.

milaimi

 – Još uvijek ne znamo, ali pretpostavljamo da je osmijeh našeg pacijenta, te riječi zahvale nakon operacije, ipak najsretniji trenutak za jednog hirurga, i generalno, doktora, kazali su u nastavku razgovora za STUDOMAT.

Braća Milaimi ostvaruju izvanredan prosjek na jako zahtjevnom studiju. Pitali smo ih, šta im daje „krila“, odnosno šta im je najveća motivacija za učenje u toku studija. Obojica su saglasni sa sljedećim odgovorom:

 – Kao što smo i spomenuli, ta želja da jednog dana budemo nada za mnoge ljude i njihove porodice, daje nam najveći podstrek za dalje učenje i napredovanje. Velika je čast za nas činjenica da će ljudski životi biti nama povjereni, pa iskreno jedva čekamo da počnemo raditi u praksi.

Amer i Amar dali su i savjet za sve one kojima je želja upisati Medicinski fakultet u Sarajevu:

 – Znate šta, kao i na bilo kojem fakultetu na svijetu, dobro je i uvijek može bolje. Bilo je teško, naravno očekivano. Medicina zahtjeva dugotrajan i mukotrpan rad, dosta odricanja i negativnih emocija, te je bitno da volja bude jača od svega toga. Naša topla preporuka za sve koje žele studirati medicinu: Ako je medicina ono što zaista volite, bićete srećni dok učite, i na vas neće uticati težina niti količina gradiva.

Braća Milaimi su pokazali i svoju humanost, ali i želju za sticanjem znanja i praktičnih medicinskih vještina tako da su volontirali u Domu zdravlja KS.

amer amar milaimi

Za STUDOMAT nam prenose utiske o tom volonterskom iskustvu:

 – Fantastično iskustvo. Ovo je ono što nam je bilo prijeko potrebno, jer smo zbog Covida prinuđeni imati online predavanja, a praksa je bila svedena na minimum. Volontiranjem smo došli u direktan kontakt sa svim izazovima epidemije, radili smo u praksi sve što i ostali doktori, te smo manje-više upoznati sa svim onim što nas sutra čeka. Volontirali smo u DZ Stari Grad, i moramo napomenuti da su svi uposleni bili fantastični prema nama. Jako susretljivi, spremni da pomognu, da nas nauče. Smatramo da smo za ova 3 mjeseca, koliko volontiramo, stekli dovoljno praktičnog iskustva da sutra možemo samostalno raditi sa pacijentima.

Na kraju razgovora, uputili su motivirajuću poruku za sve studente:

 – Već smo naglasili, jaka volja i želja je presudna, bez obzira na kojem fakultetu. Sami ste kreatori svoje sudbine i sreće, stoga izaberite što volite, a novac će doći svakako ukoliko vam je prioritet. Ako ne ovdje, pa, mali li je dunjaluk…