UNZE: Prijavite se na projekat “Osnovna pravila cyber higijene”

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici sudjeluje u novom međunarodnom projektu „Osnovna pravila cyber higijene.“


Eyeglasses with laptop on the desk.
Ilustracija: Envato

Projekt se sastoji od e-kursa koji mogu pohađati sadašnji i budući studenti i studentice Univerziteta u Zenici, bez obzira na njihovo postojeće znanje o sigurnosti u sajber svijetu.

E-kurs je koncipiran kroz deset modula od kojih svaki modul sadrži animirane trening videe u trajanju od pet do sedam minuta. Za realizaciju cijelog kursa potrebno je samo sat vremena, a benefiti su mnogostruki. S obzirom na činjenicu da su mobilni uređaji, računari i razne društvene mreže već dugo vremena sastavni dio naših života potrebno je posvetiti pažnju opasnostima koje nas vrebaju, a koje adekvatnim znanjem i postupcima možemo prevenirati. Upravo je kroz „Osnovna pravila sajber higijene“ moguće naučiti koji su to štetni postupci u sajber prostoru, kako zaštititi sopstvenu privatnost u digitalnom okruženju, kako zaštititi svoje lične podatke i spriječiti njihovu zloupotrebu, koje prijetnje mogu narušiti „zdravlje“ naših uređaja i, na koncu, kako se zaštititi od raznih hakera i njihovih uticaja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Promo Sajber higijena

Nakon odslušanih deset modula, studente očekuje završni test. Za uspješno položen test studentice i studenti dobijaju međunarodno priznat certifikat!

Ovaj kurs je dio programa CRDF Global u Moldovi i na Balkanu, koji je implementiran s podrškom Ureda američkog StateDepartmenta koordinatora za američku pomoć Europi i Aziji, a voditelji projekta za Univerzitet u Zenici su prof. dr. Larisa Velić i doc. dr. Enis Omerović.

Svi zainteresovani kursu mogu pristupiti putem sljedećeg linka.

Pri registraciji potrebno je birati Univerzitet u Zenici.