UNSA traži skuplju školarinu za studente i do 100 posto

Prije nekoliko mjeseci Sarajevski univerzitet dostavio je Vladi Kantona, prijedlog za povećanje cijena školarine i upisnine za studente na svim fakultetima i akademijama.


universitas studiorum cover

Prije nekoliko mjeseci Sarajevski univerzitet dostavio je Vladi Kantona, prijedlog za povećanje cijena školarine i upisnine za studente na svim fakultetima i akademijama.

Fokus povećanja cijena, koje je usvojio i Senat UNSA, usmjeren je na samofinansirajuće studente svih ciklusa te na one koji nisu redovno ispunjavali svoje obaveze. Također, na udaru bi se našli i studenti koji dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije. Cijena studija i svih usluga u prosjeku bi bila povećana od 20 do 100 posto, prenosi Dnevni avaz.

Kako su naveli iz najveće bh. visokoškolske ustanove, na ovaj potez prinuđeni su zbog maćehinskog odnosa Vlade KS. Kako prenosi “Avaz”, rektor UNSA Muharem Avdispahić upozorio je na lošu finansijsku situaciju.

U obrazloženju poskupljenja rektor navodi da je to neophodno radi osiguranja minimalnih uvjeta za nesmetan rad UNSA.

– Vlada iz budžeta osigurava samo dio plaća i naknada za akademsko i drugo osoblje, dio materijalnih troškova te minimalno tehničko opremanje visokoškolske ustanove. Broj zaposlenika znatno je viši nego što Vlada finansira iz budžeta, upozorio je Avdispahić.

Avdispahić navodi da se čak 90 posto prihoda UNSA izdvaja za plaće, a da se novcem koji dobiju od Vlade KS ne može platiti nijedna mjesečna faktura za grijanje.

– Od 2009. godine prisutan je trend smanjenja ulaganja u kadrove, opremu i objekte. Vlada je Univerzitetu dužna 3.000.000 KM za 2013. godinu te 11.687.600 maraka za 2014., naveo je rektor Avdispahić.

Također, UNSA Vladi KS zamjera i to što već nekoliko godina ne izdvaja novac za zapošljavanje novih kadrova, niti podržava napredovanje postojećih nastavnika i saradnika.

Međutim, nakon što Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih nije dalo saglasnost na zahtjev UNSA, u ovom pokušaju ni Vlada KS nije usvojila ovaj prijedlog.

Dug Vlade prema UNSA u 2013. godini iznosi tri miliona KM, a za maj i juni 2014. čak 11.687.600 KM

Više cijene na Stomatologiji

Vlada Kantona na posljednjoj sjednici dala je odobrenje Stomatološkom fakultetu da poveća cijene za studente koji sami snose troškove studiranja te cijene prijemnog ispita, upisnine, prijave i odbrane magistarskog rada.

  • Umjesto 40 KM prijemni košta 100 KM
  • Upis sa 100 poskupio na 300 KM
  • Upisnina za ponavljače sa 200 poskupjela na 800 KM
  • Prvi ciklus – redovni studij umjesto 3.000 košta 7.000 KM

[divider]

> Facebook: Univerzitet u Sarajevu – pratite aktuelnosti s vašeg Univerziteta!

[divider]

(avaz.ba)