UNSA: Studenti ETF-a se ograđuju od optužbi upućenih prema Fakultetu

Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu "STELEKS" ogradilo se od bilo kakvih optužbi upućenih prema Fakultetu.


etf protesti
Foto: Davorin Sekulić, Klix.ba/Arhiv

Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu “STELEKS” ogradilo se od bilo kakvih optužbi upućenih prema Fakultetu.

Foto: Davorin Sekulić, Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić, Klix.ba

Kao organ studentskog tijela pri Elektrotehničkom fakultetu STELEKS za svoj najvažniji cilj ima poboljšanje studentskog standarda i života. Tim vođeni, Upravni odbor Udruženja čini sve što je moguće da se prava djece šehida i poginulih boraca ispoštuju i uvaže. Dodatno smo podstaknuti nedavnim dešavanjima da uložimo još više truda kako bi se finansijski olakšalo i pravno regulisalo pitanje školarine za navedene studente. Smatramo da je potrebno uključiti vladajuće institucije u ovu diskusiju, kako bi iz ovakvih razgovora proisteklo prihvatljivo rješenje i pravno reguliranje istog, navodi se u saopštenju STELEKS-a.

Iz STELEKS-a naglašavaju da postupci studenta Muzafera Puščula ne održavaju stav studenata Elektrotehničkog fakulteta i da na održanim protestima 3. juna nisu učestvovali studenti tog Fakulteta, pri tome naglašavajući da STELEKS stoji iza svakog studenta koji svoja prava traži na primjeren način i u skladu sa važećim propisima.

STELEKS se ograđuje od bilo kakvih optužbi prema Fakultetu, koje nisu proizvod razgovora sa Upravom udruženja. Jedino što možemo potvrditi je namjera STELEKS-a da podrži napore studenata koji traže olakšice za plaćanje školarine kako bi im se osiguralo ono za šta su pravno ispunjeni uslovi, dodaje se u saopštenju.

Studenti odgovorili i putem društvene mreže Facebook

Povodom ovih dešavanja i današnjih protesta ispred Elektrotehničkog fakulteta, studenti su odgovorili i putem društvene mreže Facebook.

– Mi, studenti ETF Sarajeva, podržavamo zahtjev o besplatnom školovanju djece šehida i poginulih boraca. Ne podržavamo činjenicu da se protiv naše uprave i dekana organizuju protesti koji su temeljeni na izjavama bez ikakvih dokaza. Ukoliko se pojave dokazi o vrijeđanju studenata od strane uprave, mi, studenti ETF-a, ćemo se prvi pridružiti našim kolegama i tražiti smjenu uprave. Sve dok se to ne desi, odbijamo da budem izmanipulisani u bilo kakve svrhe, navodi se na eventu koji su napravili studenti ETF-a.

(STUDOMAT.ba)