Univerzitet u Tuzli proslavio 46 godina postojanja: Prilika i motiv za dalje ulaganje u obrazovanje

U narednom periodu Univerzitet u Tuzli će raditi na projektu izgradnje Kampusa koji će doprinijeti kvalitetnijoj nastavi.


1 48
Foto: RTV Slon

– Zlatna plaketa predstavlja krunu mog studiranja i potvrđuje da samo stalna posvećenost može dati stalni rezutlat i kvalitet. Recept je jednostavan, čelična dispciplina, nepokolebljiva volja, strast i apsolutna predanost su sastojci tog recepta, rekla je Kenana Ljuca, zlatna studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Kenana Ljuca je jedna od studenata koji u svoje indekse nisu upisali manju ocjenu od desetke. Danas je njoj i još šest studenata u povodu obilježavanja 46. godišnjice od osnivanja Univerziteta u Tuzli, uručena Zlatna plaketa. A brojni studenti svoje znanje su sticali i kasnije koristili u ovoj visokoškolskoj ustanovi. Sada već davne 1976. godine na inicijativu istaknutog tuzlanskog umjetnika Ismeta Mujezinovića osnovan je Univerzitet u Tuzli.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Tada smo prošli daleki put i u ovih 46 godina našu akademsku zajednicu obogatilo je preko 50 hiljada svršenih studenata. Idemo uvijek korak naprijed i vjerujem u dobru budućnost Univerziteta u Tuzli, dodala je prof. dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Svečana akademija bila je prilika da se uruče posebna priznanja za 21 profesora izabranih u trajno zvanje redovni profesor. Pored ovoga, uručena su i priznanja svim uglednim profesorima koji su izabrani u počasno zvanje profesor emeritus. Jedan od njih je i Mirzet Kušljugić, profesor na Fakultetu elektrotehnike Univerziteta u Tuzli koji će svoje znanje i dalje prenositi budućim generacijama.

– Što se tiče moje karijere, od studenta do ovog zvanja izveo sam preko 5 hiljada studenata i preko 1.500 diplomanata. Vrijedilo je truda, napora i zadovoljstva, istakao je Mirzet Kušljugić, profesor emeritus Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

U narednom periodu Univerzitet u Tuzli će raditi na projektu izgradnje Kampusa koji će doprinijeti kvalitetnijoj nastavi. Univerzitet, zajedno sa svojim studentima i nastavnim osobljem kontinuirano ostvaruje dobre rezultate, istaknuto je.

Univerzitet u Tuzli ima svoju iznimnu reputaciju u BiH i van Bosne i Hercegovine. Brojne međunarodne mobilnosti, međunarodne konferencije govore o tome koliko je Univerzitet u Tuzli danas evropski univerzitet koji je prihvatio i provodi evropske standarde, nastavio je prof. dr. Zoran Tomić, predstavnik Rektorske konferencije zbora Bosne i Hercegovine, prenosi rtvslon.ba.

Ono što je gorući problem jeste odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. Iako Kenana sa početka naše priče ima sve predispozicije da svoju karijeru gradi van Bosne i Hercegovine, ona svoju budućnost vidi upravo ovdje.

– Naravno da svoju budućnost vidim u BiH u svojoj domovini i medicina je takva oblasti koja je veoma dinamična. Nastavljam, naravno sa usavršavanjem kako u akademskom i u stručnom smislu u inostranstvu, a sve sa ciljem kako bih to znanje donijela u BiH, zaključila je Kenana Ljuca, zlatna studentica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.