Univerzitet u Sarajevu promovirao 42 doktora nauka

Promocija doktora nauka Univerziteta u Sarajevu upriličena danas u Narodnom pozorištu Sarajevo, a rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj te prorektori i dekani promovirali su 42 kandidata na čast doktora nauka.


Promocija doktoranata 22

Kako je rekao Škrijelj, moramo biti ponosni na naše doktorante koji su svojim odricanjem i trudom postigli najveće akademsko zvanje.

– Ono sa sobom nosi radost, zanos i želju za boljim sutra, ali istovremeno i veliku odgovornost, istakao je rektor Škrijelj te izrazio uvjerenost da Univerzitet u Sarajevu ima sve što je potrebno da bude univerzitet za evropsku budućnost.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– To je tačno iz mnogo razloga koji se odnose na snagu naših fakulteta i akademija, ali prije svega zbog naših doktoranata koji su najveća snaga ovog Univerziteta, podcrtao je rektor Škrijelj.

Obraćajući se doktorantima, rektor Škrijelj je poručio da od danas njihove odluke i obaveze koje preuzimaju postaju generator novih naučnih i društvenih tokova.

– Odbranom svojih teza vi ste kročili u globalni svijet nauke koji nudi razmjenu i transfer savremenih znanja i vještina, zato iskoristite svoj potencijal i mijenjajte svijet oko sebe na bolje jer pred vama su beskonačne mogućnosti nauke i znanja koje svakodnevno mijenjaju paradigmu našeg čovječanstva. Zato, nemojte nikada odustati u tom nastojanju jer istinski naučnik i intelektualac i jeste onaj koji hoće bolje i drugačije od postojećeg, poručio je rektor Škrijelj.

Uz čestitke svim doktorantima na ovom izuzetnom životnom i akademskom ostvarenju, te uz najbolje želje za uspjeh u radu na profesionalnom i osobnom planu, rektor Škrijelj je istakao da je današnja promocija 42 doktora nauka svojevrsna potvrda da će Univerzitet u Sarajevu i u budućnosti biti opredijeljen za produkciju savremenih doktorskih studija koji prate trendove u Evropi i svijetu.

Čestitke doktorantima na postignutom uspjehu uputio je i Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, te naglasio da su postali ekonomska snaga našeg društva. Podcrtao je da je ulaganje u nauku i istraživanje uvjerljivo najbolje ulaganje u bilo kojem društvu, te da se ono što se uloži u istraživanje i razvoj vraća društvu višestruko. Premijer Forto je doktorantima poručio da iskoriste sve moguće kanale da dovedu istraživanje i razvoj na svoj matični univerzitet, te da nastave raditi u saradnji i sa regijom i sa ostatkom Evrope i svijeta. Podsjetio je da je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo izdvojila rekordne iznose za istraživanje i razvoj, ali i naglasio da je ekonomski veoma bitno da doktoranti svojim djelovanjem doprinesu razvoju cijelog društva.

Prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo doktorantima je poručila da ovim svečanim činom širom otvaraju vrata jedne nove ere u životima, ali da istovremeno otvaraju vrata i budućnosti naše zemlje Bosne i Hercegovine.

– Ovaj svečani trenutak služi da svi, a posebno vi doktoranti osvijestite da je znanje moć, da vi imate moć, ali sa njom ruku pod ruku ide i odgovornost koju svaki član akademske zajednice, intelektualac baštini. Intelektualna, akademska odgovornost podrazumijeva da uzdignute glave, otvorenog uma nastavite raditi, istraživati i ukazivati na moguća rješenja za probleme, ali i potrebe zajednice u kojoj živite, da preuzmete vruću stolicu lidera u svakodnevnom životu i našem društvu svojim primjerom vratite prvo nadu u bolje sutra, a onda zajedno gradite društveno samopouzdanje, povjerenje i vjeru u sebe, ali i institucije, što jeste osnov za jačanje socijalnog kapitala, čime se onda garantira održivi razvoj naše domovine, ali i Planeta, poručila je ministrica Nikolić.

Pozivala je doktorantre da iskoriste ovaj svečani čin i započnu gradnju efikasne platforme.

– Platforme koja će omogućiti zajedničku akciju svih nas, te omogućiti izgradnju odgovornog, otvorenog, inkluzivnog, slobodoumnog i kreativnog univerziteta i ostalih naučnoistraživačkih i umjetničkoistraživačkih institucija, u kojima će povjerenje biti odgajano, a dignitet cijenjen, prepoznat i poštovan, dodala je Nikolić.

Stremeći ka društvu znanja, Univerzitet u Sarajevu je promovirao: 9 kandidata na čast doktora tehničkih nauka, 5 kandidata na čast doktora medicinskih nauka, 4 kandidata na čast doktora pravnih nauka, 3 kandidata na čast doktora lingvističkih nauka, po 2 kandidata na čast doktora političkih, upravnih, književnohistorijskih i hemijskih nauka, te po 1 kandidata na čast doktora nauka socijalnog rada, doktora nauka u oblasti sporta i tjelesnog odgoja, te doktora ekonomskih, sigurnosnih, islamskih, društvenih, zdravstvenih, farmaceutskih, odgojnih, poljoprivrednih, prehrambeno-tehnoloških, bioloških, veterinarskih nauka.

U ime promoviranih doktora nauka Univerziteta u Sarajevu obratila se dr. Elma Durmišević-Cernica, doktorica lingvističkih nauka.

– Ovaj svečani čin promocije formalno je događaj kojim završava postupak sticanja akademskog zvanja doktora nauka, ali mi znamo da je ovo naš početak u neprestanom sticanju znanja i podučavanju drugih; nastavak rada i primjena istog u različitim životnim oblastima i, konačno, ovo je samo još jedna stepenica u nizu ka akademskoj izvrsnosti kojoj težimo, kazala je Durmišević.