Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru budućim studentima predstavio svojih 50 studijskih programa

U sklopu ovog događaja organizovan je i obilazak promotivnih štandova, zabavni program, obrok i osvježenje za sve maturante.


1 53
Foto: Fena

Dan otvorenih vrata na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, u sklopu koga je ova javna visokoškolska institucija budućim studentima predstavila svojih 50 studijskih programa, održan je u subotu na platou kampusa Univerziteta.

Rektorica UNMO-a Alena Huseinbegović kazala je, u razgovoru za Fenu, kako obrazovanje ima značajnu funkciju u razvoju svakog društva.

– Veoma je bitno da ovi mladi ljudi, maturanti, nastave svoje obrazovanje, odnosno da prema svojim afinitetima, željama i snovima upišu odgovarajuće fakultete, da steknu znanja, vještine i sposobnosti kako bi se u budućnosti bavili zanimanjem, koje će ih činiti zadovoljnima i sretnima, te kako bi bili pokretači željenih pozitivnih promjena u društvu, kazala je Huseinbegović.

Dodaje kako je UNMO otvorio svoja vrata za preko 150 učenika, koji su došli iz srednjih škola s područja grada Mostara, ali i iz Stoca, Jablanice, Dornjeg i Donjeg Vakufa, Bugojna i drugih mjesta.

– Sigurna sam da će se maturanti odlučiti za neke od preko 50 studijskih programa koji se nude na Univerzitetu, a naša uloga je osigurati im kvalitetno obrazovanje i da im studentski život bude jedan od ljepših perioda u životu, naglasila je Huseinbegović.

U sklopu ovog događaja organizovan je i obilazak promotivnih štandova, zabavni program, obrok i osvježenje za sve maturante, obilazak kampusa i fakulteta po izboru maturanata, a poseban dio programa posvećen je obilasku Mostara, stare gradske jezgre i Starog mosta, koje su maturanti posjetili u grupama, uz prisustvo studentskih vodiča.