Univerzitet “Džemal Bijedić”: 15 studenata na razmjeni iz zemalja EU-a i Turske

Svaka mobilnost je podržana stipendijom, a visina zavisi od standarda zemlje u koju student dolazi na razmjenu.


univerzitet dzemal bijedic i 18052022
Foto: Starmo.ba

U posjetu mostarskom Univerzitetu “Džemal Bijedić” došli su predstavnici 27 univerziteta iz Evropske unije i Turske koji su imali priliku upoznati se s radom Kancelarije za međunarodnu saradnju tog univerziteta.

 – Razmjena studenata u svrhu studijskog boravka nudi mobilnost, odnosno mogućnosti da redovan student Univerziteta Džemal Bijedić ili drugih koji imaju sklopljene partnerske ili potencijalne ugovore, može otići u zemlje EU-a i Turske na jedan semestar ili jednu akademsku godinu na razmjenu i poslije se vratiti u matičnu instituciju/univerzitet te nastaviti studiranje, objasnila je Mirsada Behram iz Kancelarije za međunarodnu saradnju mostarskog univerziteta.

Svaka mobilnost je podržana stipendijom, a visina zavisi od standarda zemlje u koju student dolazi na razmjenu.

Prema njenim riječima, u ovom semestru na Univerzitetu Džemal Bijedić je 15 studenata na razmjeni iz zemalja EU-a i Turske, dok su s tog univerziteta trenutno na razmjeni 24 studenata.

Behram smatra kako je cifra od 24 studenta velika jer je riječ o prvoj godini razmjene nakon pandemije koronavirusa.

Ističe kako interes raste, te da su za zimski semestar 2022/2023. godine već bile nominacije i u toku su pripreme.

Adin Orahovac (25) s Mašinskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” imao je priliku biti na razmjeni na jednom semestru na Šleskom univerzitetu u Poljskoj.

Ističe kako je to odlično iskustvo za njega te da se namjerava opet prijaviti, prenosi starmo.ba.

 – Imao sam priliku upoznati nove ljude i imati pristup novim tehnologijama, ali i sreću da se predmeti koje sam slušao na Univerzitetu u Poljskoj poklapaju s ovim na Univerzitetu Džemal Bijedić, tako da po povratku nisam imao problema s priznavanjem semestra, kazao je Orahovac.

U okviru Dana međunarodne saradnje predstavljen je i projekat “Ablando en Acustico” i rad španskog lektora na mostarskom univerzitetu.