UNIBL: Studenti najavljuju tužbu protiv Rajka Vasića

Banjalučki studenti najavili su tužbu protiv izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića zbog uvreda te za srijedu i proteste u Banjoj Luci zbog nedovoljnih kapaciteta studentskog doma.


rajko vasic

Banjalučki studenti najavili su tužbu protiv izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića zbog uvreda te za srijedu i proteste u Banjoj Luci zbog nedovoljnih kapaciteta studentskog doma.

rajko_vasic
Rajko Vasić

Vasić je na svom blogu akademce nazvao “kopiladima”. Istovremeno, na zgradi Glavnog odbora te stranke u Banjoj Luci odgovoreno mu je natpisom “Mama ti je kopile“, a medijima je upućen e-mail u kojem se navodi da ta poruka “predstavlja samo kulminaciju nezadovoljstva napaćenih građana zbog stalnog omalovažavanja, vrijeđanja i sistemske obmane vladajućeg režima”.

Zbog Vasićeve izjave studenti su ogorčeni, a posebno djeca bez jednog roditelja te smatraju da je to potpuno neprimjereno da to može da pomisli, a još manje da napiše izvršni sekretar vladajuće stranke.

Generalni sekretar Unije studenata RS Igor Macanović rekao je novinarima da će u ponedjeljak razgovarati s predstavnici svih studentskih organizacija kako bi u srijedu na, kako kaže, demonstracijama učestvovali svi zajedno, ali i tužili Vasića zbog uvrede i nanošenja duševne boli.

Na tim demonstracijama trebalo bi da još jednom ukažu i na petogodišnja neispunjenja obećanja vlasti da će biti izgrađen četvrti paviljon u sklopu studentskog kampusa. Najavljuju šetnju do zgrade Vlade RS-a, gdje će izvesti simbolični performans – odnosno, odigrati Kozaračko kolo.

Tokom jučerašnjeg dana obećanje da će naredne sedmice biti objavljen tender za izgradnju četvrtog dobili su od predsjednika RS-a Milorada Dodika, od koga su također tražili javno izvinjene i majkama koje imaju studente na univerzitetima u RS. Dodik se djelimično ogradio od izjava Vasića.

– Kako se ponaša Rajko Vasić u privatno vrijeme je njegovo pravo, kao i pravo svih drugih ljudi. Ako je neko uvrijeđen, ja se, naravno, mogu izviniti za to. Mada ne smatram da za to ima potrebe, jer sam tek upoznat s tim, naveo je Dodik.

– Dronjci i ostali studenti, sreća njihova da ne postoji obavještajna služba Republike Srpske, inače bi na vrijeme saznali Ko Te Šalje, zahtijevaju sada vrući četvrti paviljon. Zašto baš sada. Jer. Kada bi se sutra počeo graditi, niko ko sada studira ne bi stanovao u njemu. Otkud toliki altruizam među kopiladima, stoji na blogu Rajka Vasića, još od 6. juna.

Predsjednik Unije studenata Nikola Dronjak odbacio je tvrde da su protesti, odnosno performans studenata 6. juna, kada su “otvorili” nepostojeći četvrti paviljon, bili politički motivisani.

– Nije istina da su ovi protesti studenata politički motivisani, da su dio neke teorije zavjere kao što to neki pojedinci iz vladajuće strukture žele da predstave. Studenti samo žele da pokažu da su dio društvene zajednice i da se bore za bolji život ovde i sada, kaže Dronjak.

Predstavnici Unije studenata traže i smjenu ministra prosvjete Gorana Mutabdžije, jer smatraju da ne može da odgovori svom ministarskom zadatku.

Skupština studenata nedavno je pokrenula akciju “Gužva nam je“ zbog nedovoljnih kapaciteta studentskog doma u Banjoj Luci, a iz vlasti su odgovorili navodima da akademci u RS imaju najnižu školarinu i najjeftiniju hranu i smeštaj u studentskim domovima u regionu.

Tvrdili su i da je studentsko rukovodstvo zbog isteka mandata nelagalno, ali im je odgovoreno da do novog izbora, oni su u tehničkom mandatu i dalje legitimno predstavljaju banjalučke studente.

(FENA)