UNBI: Otpočeo upis studenata na prvu godinu studija akademske 2015-2016. godine

Odlukom Vlade USK na Univerzitetu u Bihaću bit će upisano 1515 studenata na prvu godinu I ciklusa studija akademske 2015/2016. godine.


Foto: ABC.ba
Foto: ABC.ba

Iako je Vlada bila veoma kritična prema dostavljenom planu, jer statistika pokazuje da je Univerzitet već prezasitio Službu za zapošljavanje USK-a profilom kadrova, kakve i dalje upisuje, te da se ne vodi računa o stvarnim potrebama tržišta rada, ipak je prijedlog kvote usvojen, prenosi portal ABC.

Prijedlog Ministarstva obrazovanja zbog hiperprodukcije jednog, a nedostatka drugog kadra bio je da se privremeno zamrzava pet od ukupno sedam odsjeka na Pedagoškom fakultetu. Isti stav imala je i Vlada, međutim, ipak je prihvaćen prijedlog Senata po kojem sve ostaje po starom.

Tako je broj studenata koji će u ovoj godini upisati neki od fakulteta gotovo identičan prošlogodišnjem.

Prijave za upis na prvi ciklus studija u akademskoj 2015/16. godini podnose se od nedjelje 27. juna do 10 . jula 2015. godine. Ove godine bilježi se veći broj svršenih srednjoškolaca, pa na Univerzitetu očekuju da bi već u prvom upisnom roku mogla biti popunjena upisna kvota. Ukoliko to ne bude slučaj, naredni upisni rok biće obavljen u septembru.

Kompletan tekst Konkursa možete preuzeti ovdje.

(ABC)