Umjesto ljetnog odmora i putovanja, studenti su odlučili da rade

Umjesto uživanja u ljetu i odmora od studentskih obveza, sve više studenata tokom ljeta odlučuje da radi.


waitress serving customers in restaurant
Foto: Envato

Zaposleno ih je više od 80 hiljada, ali čak i njih nedostaje obzirom na potrebe poslodavaca. Na primjer, samo u Rijeci, Studentski servis na dan objavi i više od 30 oglasa za posao.

Advertisements

Preko riječkog Studentskog servisa radi više od 8,5 hiljada mladih – studenata i maturanata. Ipak ni taj broj ne pokriva potrebe poslodavaca.

– Ove godine velika je potražnja za studentima. Mi na dnevnoj bazi imamo od 30 do 40 oglasa, s tim da još više studenata imamo učlanjenih mislim da bi još poslodavci ostajali bez radne snage, kaže rukovoditeljica Studentskog centra Rijeka Ljiljana Badurina.

Minimalna satnica 29,30 kuna (7,62 KM), međutim sve je teže doći do radne snage pa poslodavci povećavaju cijenu sata.

Radno ljeto i Alenov je odabir

Advertisements

Radim jer to je prilika da steknem praksu, ali naravno i financijski da sebi pomognem za godinu što dolazi, ipak sad ću biti peta godina pa je ovo dobra prilika. Zadnje tri godine radim na istom mjestu, ali svašta sa radio, najviše skladišne poslove i tome slično, kaže student Alen Abdulahović, prenosi magazin.hrt.com.

Uz poslove u skladištu i trgovačkim centrima, studenti su najtraženiji u turizmu i ugostiteljstvu, ali i IT sektoru.

Ono što je Zakonom dobro određeno od 2018. godine je da pored minimalne cijene sata mora se platiti i 50% uvećan rad nedjeljom, praznikom i noćni rad. To se prije nije poštovalo i to je velika prednost Zakona i što su studenti sad cijenjeni i plaćeni za rad na te dane, ističe Badurina.

Za studente je povećan i porezni limit s 15 hiljada na 24 hiljade kuna i retroaktivno će se primjenjivati za cijelu ovu godinu.