Udruženje studenata medicine u BiH obilježilo Međunarodni dan djeteta

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta organizovana je predstava za najmlađe pripadnike naše populacije pod nazivom „Plava boja snijega“ u prostorijama Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona (BKC TK), ispred Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini, lokalni komitet Tuzla (BoHeMSA LC Tuzla).


BoHeMSA 4

Na generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, 1989. godine, je usvojena Konvencija o pravima djeteta koja je promijenila pogled na djecu kao subjekte s pravima a ne samo osobe koje zahtijevaju posebnu zaštitu. Cilj obilježavanja ovoga datuma je podsjetiti javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije koja je na žalost i u 21. stoljeću uveliko prisutna.

Predstava je obrađivala teme sa univerzalnim porukama, prilagođene i izvedene kako bi i najmlađi članovi naše populacije mogli da ih shvate. Na predstavi su prisustovali članovi JU Doma za djecu bez roditeljskog staranja i JU Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla. Nakon fenomenalno izvedene predstave od strane glumačke postave BKC TK, svi učesnici su mogli uživati u donaciji slatkiša od strane slastičarne „San Marco“ Tuzla i u druženju sa glumcima.

Cijeli događaj je organizovan ispred lokalnog komiteta za ljudska prava i mir (LORP) na čelu sa koordinatoricom projekta Ernom Ahmetspahić.

(STUDOMAT.ba)