Učite pametno: Pet koraka kako iz greške izvući lekciju

Svi ljudi na svijetu ponekad griješe i to je činjenica bez izuzetka. Međutim, u čemu je razlika između onih koji uspiju da ostvare zacrtani cilj i onih koji to ne urade?


mistake pink girl11

Razlika je u načinu na koji percipiraju i procesuiraju grešku. Jedni se dobro zamisle i iz greške izvuku ono najbolje, a drugi je bace pod tepih i odustanu ili je opet uskoro ponove. Što prije to prihvatimo, prije ćemo postati spremni da napredujemo kako u studiranju i poslu, tako i u životu.

1. Ne kritikujte sebe

Ništa dobro nećete izvući iz toga. Sve može da se popravi i iz svega može da se nauči nešto, a to nećete postići tako što počnete da kritikujete i okrivljujete sebe. Kada padnete ispit, zakasnite na kolokvijem, uprskate intervju za posao, posvađate se s najboljim prijateljem ili kažete ili uradite nešto što niste htjeli i mislili bitno je samo da udahnete i kažete sebi: “Okej, svjestan/na sam da ovo nije bilo u redu. Kako mogu da popravim stvar i da se ovo ne ponavlja ubuduće?”

homer simpson

2. Razmislite šta je krenulo naopako

Sada, kada ste postavili ovo prethodno pitanje sebi, pokušajte da vidite šta vas je pokrenulo da uradite nešto što po vašem mišljenju nije dobro. Razmislite o uzroku vaše greške i tako ćete najlakše i najbolje doći do rješenja njenih posljedica i izbjeći njeno ponavljanje. Nije lako uvijek naći uzrok određenog ponašanja koje je vodilo do neke greške, naravno, potreban je trud. Šta god da je u pitanju, bitno je samo da ste svjesni toga, da želite da učite iz grešaka i imate volju da u budućnosti to i promijenite.