Učite nove jezike uz “Metodu od 90 sekundi”

“I sam se stalno služim ovom metodom i ona uvijek uspije. Ponekad se čini čarobnom: možete naučiti bilo koji izraz tako da vam zauvijek ostane u pamćenju u samo 90 sekundi”, kaže lingvist i učitelj Anton Brejestovski opisujući svoj pristup. Koristeći se ovom metodom, već je naučio više od 10 jezika.

 Učite nove jezike uz “Metodu od 90 sekundi”

1. Nove riječi, nove situacije

Riječ jeste korisno upisati u svoju svesku za učenje, ali ne nju samo, obavezno joj se treba dodati kontekst. Na primjer, nemojte samo napisati prijevod depend – ovisi. Bolje je zapisati frazu u kojoj ste vidjeli ili čuli riječ, koja će to fraza ili situacija biti to u potpunosti ovisi o vama. Na taj ćete način dobiti mnoštvo korisnih detalja i što je još važnije, frazu ćete moći izgovoriti kad vam zatreba. Sama riječ treba biti istaknuta ili podcrtana.

2. Tokom 7 dana trebali biste pročitati ovaj izraz 1-2 puta naglas, dnevno

Ne tjerajte se da nužno upamtite, samo se koncentrišite na izgovoreno i pokušajte shvatiti šta zapravo govorite. Potrebno je 10 sekundi da se fraza pročita dva puta.

3. Pauza

Nakon 7 dana svakodnevnog ponavljanja, trebali biste napraviti jednosedmičnu pauzu. Nakon stanke pročitajte frazu 3 puta u 10 sekundi. To biste trebali raditi naglas, jasno i s punom koncentracijom.

4. Posljednja faza pamćenja

Dvije sedmice kasnije, čitajte izraz opet naglas svaki dan (3 puta u 10 sekundi).

70 + 10 + 10 = 90 sekundi.

Ova vam strategija omogućuje cementiranje izraza u pamćenju, tvrdi autor metode. Da biste bili produktivniji povećavajte 3 puta sedmično broj riječi, tj. fraza koji učite i ponavljate.

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

NAREDNA STRANICA »

Možda te i ovo zanima?