Učite nove jezike uz “Metodu od 90 sekundi”

"I sam se stalno služim ovom metodom i ona uvijek uspije. Ponekad se čini čarobnom: možete naučiti bilo koji izraz tako da vam zauvijek ostane u pamćenju u samo 90 sekundi", kaže lingvist i učitelj Anton Brejestovski opisujući svoj pristup. Koristeći se ovom metodom, već je naučio više od 10 jezika.


dictionary 1604729270

1. Nove riječi, nove situacije

Riječ jeste korisno upisati u svoju svesku za učenje, ali ne nju samo, obavezno joj se treba dodati kontekst. Na primjer, nemojte samo napisati prijevod depend – ovisi. Bolje je zapisati frazu u kojoj ste vidjeli ili čuli riječ, koja će to fraza ili situacija biti to u potpunosti ovisi o vama. Na taj ćete način dobiti mnoštvo korisnih detalja i što je još važnije, frazu ćete moći izgovoriti kad vam zatreba. Sama riječ treba biti istaknuta ili podcrtana.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

2. Tokom 7 dana trebali biste pročitati ovaj izraz 1-2 puta naglas, dnevno

Ne tjerajte se da nužno upamtite, samo se koncentrišite na izgovoreno i pokušajte shvatiti šta zapravo govorite. Potrebno je 10 sekundi da se fraza pročita dva puta.

language 1604729208

3. Pauza

Nakon 7 dana svakodnevnog ponavljanja, trebali biste napraviti jednosedmičnu pauzu. Nakon stanke pročitajte frazu 3 puta u 10 sekundi. To biste trebali raditi naglas, jasno i s punom koncentracijom.

4. Posljednja faza pamćenja

Dvije sedmice kasnije, čitajte izraz opet naglas svaki dan (3 puta u 10 sekundi).

70 + 10 + 10 = 90 sekundi.

Ova vam strategija omogućuje cementiranje izraza u pamćenju, tvrdi autor metode. Da biste bili produktivniji povećavajte 3 puta sedmično broj riječi, tj. fraza koji učite i ponavljate.