U Sarajevu otvoren ljetni trening kamp: Cilj je potaknuti djevojke da se zainteresuju za svijet IT industrije

UNICEF smatra kako veoma važno kod djevojaka pobuditi zanimanje za IT industriju.


kamp
Foto: Fena

U sklopu zajedničke inicijative ‘IT Girls’, koju podržavaju tri UN-ove organizacije – UNDP, UNICEF i UN WOMEN, danas je u Sarajevu otvoren ljetni tehnološki trening kamp za djevojke u Bosni i Hercegovini.

Trening kamp pod nazivom ‘Smart IT Girls, smarter automation’, organiziran u saradnji s Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, ugostio je 40 odabranih učenica i studentica iz cijele BiH, koje su u prilici upoznati se o tehnološkim inovacijama, tokom tri dana predavanja, laboratorijskih vježbi i hands-on pristupa učenju.

U fokusu edukacije su procesi automatizacije, industrija 5.0 i 3D printanje, kao i robotika, te umjetna inteligencija, virtuelna realnost i programiranje.

Sudionike edukacijskog skupa pozdravila je predstavnica UNICEF-a u BiH Veronika Vashchenko, istaknuvši značaj obrazovanja i usavršavanja mladih djevojaka u kontekstu boljeg pozicioniranja u bh. društvu, doprinosa njegovom razvoju i ostvarivanja pune rodne ravnopravnosti.

Ocijenila je kako se radi o veoma značajnoj inicijativi, kako u pogledu mogućnosti stjecanja novih znanja i vještina, tako i u smislu razbijanja uvriježenih rodnih stereotipa i predrasuda.

– IT industrija u Bosni i Hercegovini je industrija koja bilježi najbrži rast, a u sklopu koje se ostvaruje godišnja dobit od oko 500 miliona KM, kazala je Vashchenko za Fenu, potcrtavajući kako je stoga važno da djevojčice i djevojke već u osnovnom i srednjem obrazovanju imaju priliku da se upoznaju sa IT tehnologijama, otvarajući tako mogućnost za profesionalni angažman i promociju.

Kako je nadalje kazala, UNICEF smatra kako veoma važno kod djevojaka pobuditi zanimanje za IT industriju te uz određenu podršku raditi na jačanju njihovih znanja i digitalnih vještina.

Vashchenko je naglasila kako će realizacija ovog projekta biti nastavljena, te da se radi o jednom od vodećih UNICEF-ovih projekata na lokalnom i globalnom nivou.

Ocijenila je, istovremeno, kako se radi o projektu značajnom i sa stanovišta stvaranja prilika i ostanka mladih u BiH.

Studentica i sudionica treninga Amina Huskić novinarima je kazala kako joj je izuzetno drago da prisustvuje kampu, te da je u prilici steći nove uvide i znanja iz oblasti IT tehnologija.

– Drago mi je što ću biti u prilici da naučim nešto novo, vidjeti novu perspektivu i dobiti nove ideje za neke buduće aktivnosti, ili projekte, navela je.

Kako je u uvodnom dijelu skupa rečeno, predavanja i cijeli proces u sklopu trodnevnog treninga vodit će iskusne mentorice, žene koje imaju dugogodišnje predavačko iskustvo i ostvarene karijere u realnom sektoru.

UNICEF spomenute aktivnosti implementira uz podršku DP World, a projekat realizira Naučno-umjetničko udruženje ‘Laboratorium’ iz Tuzle.