U Mostaru održan Studentski simpozij sanitarnog inženjerstva

Organizator simpozija bio je Fakultet zdravstvenih studija SUM i Studentski zbor Fakulteta zdravstvenih studija.


simpozij

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održan je Studentski simpozij sanitarnog inženjerstva pod nazivom SanMo 2021. Organizator simpozija bio je Fakultet zdravstvenih studija SUM i Studentski zbor Fakulteta zdravstvenih studija. Zbog epidemiološke situacije dio sudionika simpozij je pratio uživo, dok je veći dio njih sudjelovao online.

Na simpoziju su sudjelovali studenti Sveučilišta iz BiH i Hrvatske. Ove godine gosti simpozija u Mostaru bili su i studenti Univerziteta u Sarajevu koji su simpozij pratili kao pasivni, ali kao i aktivni izlagači.

Simpozij je otvorila predsjednica organizacijskog odbora Ana Planinić, univ. bacc. sanit. ing. koja se zahvalila svima na dolasku, kao i organizatorima na sudjelovanju u pripremama. Prisutnima su se obratili i prodekanica za nastavu Fakulteta Zdravstvenih studija prof. dr .sc. Vajdana Tomić te predsjednica Stručnog odbora izv. prof. dr. sc . Ivana Gobin, dipl. sanit. ing., profesorica sa Sveučilišta u Rijeci te počasni predsjednik simpozija Ivan Gadža, mag. sanit. ing.

Ove godine simpozij je dobio na svom značaju jer je bodovan od Komore diplomiranih zdravstvenih radnika svih profila FBiH, kao i od Hrvatske komore zdravstvenih radnika. Prvi dan održana su tri pozvana predavanja. Prvo predavanje održao je profesor sa Sveučilišta u Rijeci, izv. prof. dr. sc. Dalibor Broznić, dipl. sanit. ing, pod nazivom “Pesticidi – dobrobit ili problem ljudske populacije”.

Premijerno predavanje održala je i doc. dr. sc. Svjetlana Grgic, dr. med. na temu “Dosadašnje iskustvo s COVID pandemijom u SKB Mostar”. Treće i posljednje pozvano predavanje održala je viša asistentica Univerziteta u Sarajevu Eldina Smječanin, dipl. san. ing, mr. Jedinstvenog zdravlja, pod temom “HACCP sistem: administrativno tehnička mjera ili stvarni garant za sigurnost hrane”.

Kroz dva dana simpozija sudionici su imali priliku poslušati 24 studentska izlaganja na razne teme, vezane uz struku sanitarnih inženjera te o istima voditi raspravu. Izlaganja je zatvorio predsjednik udruge Apollo Jozo Kolobarić, s radionicom “Gospodarenje otpadom”, koji je istaknuo:

 – Prije svega izražavam zahvalu na pozivu kolegicama Miji Jurišić i Ani Planinić ispred Studentskog zbora. Rijetko gdje sam vidio ovakvu ozbiljnost rada i entuzijazam studenata, kako ovdje u Mostaru s vašim kolegama iz Sarajeva, tako i onima koji nas prate online iz Rijeke, Zadra, Zagreba i drugih mjesta.

Predsjednik organizacijskog odbora Studentskog kongresa zaštite zdravlja – Sanitas Silvestar Mežnarić pozvao je prisutne da 21. i 22. maja sudjeluju na četvrtom Studentskom kongresu zaštite zdravlja – Sanitas u Rijeci.

Simpozij je zatvorenim proglasila predsjednica organizacijskog odbora Ana Planinić, zahvaljujući čestitajući na uspješnom sudjelovanju.

– Još jednom se zahvaljujemo svim sudionicima na sudjelovanju, kvalitetno pripremljenim i izloženim radovima, zaključila je.