U Madridu otvorena “soba za plakanje” u cilju promocije mentalnog zdravlja: Posebno korisna studentima

U jednoj od zgrada u centru Madrida otvorena je "La Lloreria" ili soba za plakanje, u sklopu projekta koji ima za cilj istaknuti važnost mentalnog zdravlja i okončati stigmu odlaska psihologu, što je trenutni tabu u španskom društvu.


654
Foto: Twitter

‘”Uđi i plači”, kaže jedan od znakova u ovom posebno osmišljenom prostoru svojim posjetiteljima. “I ja sam anksiozan”, stoji na još jednom svijetlećem rozom natpisu.

U jednom uglu se nalaze telefoni sa imenima ljudi koje možete nazvati kada ste neraspoloženi, uključujući i psihologa. Soba je otvorena za sve, a njome organizatori projekta žele ukloniti stigmu u društvu vezanu za mentalno zdravlje, plač i traženje pomoći, prenosi Klix.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Zaista je odlična ideja vizualizirati problem mentalnog zdravlja. Plakanje je stigmatizirano u Španiji kao i u mnogim drugim zemljama, rekao je Jon Nelssom, švedski student koji živi u glavnom gradu Španjolske prenosi Reuters.

Prije sedam dana španski premijer Pedro Sanchez najavio je raspodjelu 100 miliona eura koji će biti upotrijebljeni za unaprijeđenje brige o mentalnom zdravlju, a koja će uključivati usluge kao što je 24-satna telefonska linija za prevenciju samoubistava.

To nije tabu, to je javni zdravstveni problem o kojem moramo razgovarati, učiniti ga vidljivim i djelovati u skladu s tim, rekao je o mentalnim bolestima kada je pokrenuo plan 10. oktobra, na Svjetski dan mentalnog zdravlja.

U 2019. godini 3.671 osoba umrla je od samoubistva u Španiji, što je drugi najčešći uzrok smrti nakon prirodnih uzroka. Prema vladinim podacima, jednom od 10 adolescenata dijagnosticirano je određeno stanje mentalnog zdravlja, dok 5,8 posto ukupne populacije pati od anksioznosti.