U Madridu otvorena “soba za plakanje” u cilju promocije mentalnog zdravlja: Posebno korisna studentima

U jednoj od zgrada u centru Madrida otvorena je "La Lloreria" ili soba za plakanje, u sklopu projekta koji ima za cilj istaknuti važnost mentalnog zdravlja i okončati stigmu odlaska psihologu, što je trenutni tabu u španskom društvu.


Foto: Twitter

‘”Uđi i plači”, kaže jedan od znakova u ovom posebno osmišljenom prostoru svojim posjetiteljima. “I ja sam anksiozan”, stoji na još jednom svijetlećem rozom natpisu.

Advertisements

U jednom uglu se nalaze telefoni sa imenima ljudi koje možete nazvati kada ste neraspoloženi, uključujući i psihologa. Soba je otvorena za sve, a njome organizatori projekta žele ukloniti stigmu u društvu vezanu za mentalno zdravlje, plač i traženje pomoći, prenosi Klix.

Advertisements

Zaista je odlična ideja vizualizirati problem mentalnog zdravlja. Plakanje je stigmatizirano u Španiji kao i u mnogim drugim zemljama, rekao je Jon Nelssom, švedski student koji živi u glavnom gradu Španjolske prenosi Reuters.

Prije sedam dana španski premijer Pedro Sanchez najavio je raspodjelu 100 miliona eura koji će biti upotrijebljeni za unaprijeđenje brige o mentalnom zdravlju, a koja će uključivati usluge kao što je 24-satna telefonska linija za prevenciju samoubistava.

To nije tabu, to je javni zdravstveni problem o kojem moramo razgovarati, učiniti ga vidljivim i djelovati u skladu s tim, rekao je o mentalnim bolestima kada je pokrenuo plan 10. oktobra, na Svjetski dan mentalnog zdravlja.

U 2019. godini 3.671 osoba umrla je od samoubistva u Španiji, što je drugi najčešći uzrok smrti nakon prirodnih uzroka. Prema vladinim podacima, jednom od 10 adolescenata dijagnosticirano je određeno stanje mentalnog zdravlja, dok 5,8 posto ukupne populacije pati od anksioznosti.

Advertisements


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!