U duhu olimpijskih igara: Ovo su najčudniji sportovi u olimpijskoj historiji

Predstavljamo vam osam najčudnijih sportova koji su vrlo kratko bili dio Olimpijskih igara.


Stopwatch and sport medals
Ilustracija: Envato

1. Solo sinhronizovano plivanje

Svi znamo kako je sinhronizovano plivanje već neko vrijeme dio olimpijskog programa. No, na Igrama u Los Angelesu 1984. godine solo sinhronizovano plivanje debitiralo je kao olimpijski sport. Kao što mu samo ime kaže, umjesto ekipe uvježbanu rutinu izvodi solo plivačica nastojeći biti sinhronizovna sa muzikom. Ovo takmičenje ispalo je iz igre nakon Olimpijskih igara u Barceloni 1992.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

2. Pucanje u žive golubove

1900. godine Olimpijske igre održavale su se u Parizu, a na programu se našlo i pucanje u žive golubove. Kako je jasno iz samog naziva, natjecatelji su se nastojali ustrijeliti što više živih golubova, a ako je neki od natjecatelja promašio dva puta zaredom bio je diskvalifikovan. Ubijeno je gotovo 300 ptica, a pobjedu je odnio Belgijac Leon de Lunden s 21 ubijenim golubom.

3. Plivanje sa zaprekama

Igre u Parizu 1900. godine predstavile su i plivanje sa zaprekama kao olimpijski sport. Natjecanje se održalo u rijeci Seini, a natjecatelji su morali proći stazom dugom 200 metara penjući se preko ili roneći ispod postavljenih zapreka.

4. Povlačenje užeta

Povlačenje užeta dobro je poznat sport koji je uživao popriličnu popularnost. U godinama svoje najveće popularnosti bio je i dio Olimpijskih igara, i to od 1900. do 1920. godine.

5. Pucanje topovima

Na igrama 1900. godine u Parizu pucanje topovima bilo je, prvi i zadnji put, zastupljeno u čak 17 različitih disciplina u kojima su mogli sudjelovati samo muškarci.

6. Pilotiranje balonom

Iako se danas pilotiranje balonom smatra pomalo zastarjelim umijećem, na igrama u Parizu 1900. godine postalo je olimpijski sport. Pobjednička ekipa proputovala je 1237 km u nešto više od 35 sati. Nažalost, pilotiranje balonom na vrući zrak nikada se više nije pojavilo na Olimpijskima.

7. Takmičenje u umjetnosti

Od 1912. do 1948. godine Olimpijske igre ugošćavale su i umjetnike, i to u pet kategorija: arhitektura, književnost, muzika, kiparstvo i slikanje. Medalje su dodjeljivane umjetnicima čija djela su morala biti originalna i inspirirana sportom.

8. Puštanje zmaja

Puštanje zmaja još je jedan sport koji se našao na programu Olimpijskih igara u Parizu 1900. godine. Kriteriji prema kojima su dodjeljivane nagrade u ovom takmičenju nisu poznata.