U budućnosti ćemo komunicirati mislima

Izgleda da se približavamo trenu u kojem će računari moći „čitati misli” i pretvarati ih u tekstualne zapise na monitorima. Sve donedavno se tehnologija koja omogućuje tipkanje mislima činila kao naučna fantastika, no ne i danas.


minde 1566636900

Danas vidimo da nismo tako daleko od razvoja sučelja koje povezuje mozak i računala i koje će omogućiti pretvaranje naših misli u tekst na računarskim monitorima, prenosi educentar.net.

Facebook je još prije dvije godine najavio razvoj takve tehnologije, a nedavno su se pohvalili napretkom koji su postigli do sada, u čemu su im pomogli znanstvenici Univerziteta u Kaliforniji.

Znanstvenici su, zahvaljujući elektrodama postavljenim direktno na ljudski mozak, uspjeli zabilježiti i dekodirati aktivnost mozga i gotovo u stvarnom vremenu na ekranu računara zapisati ono što su osobe koje su sudjelovale u istraživanju izgovarale.

Iako su i u ranijim istraživanjima naučnici uspjeli dekodirati moždanu aktivnosti i misli pretvoriti u (ispravan) tekst na računaru, ovo je prvi put da su tako nešto uspjeli napraviti u stvarnom vremenu.

Tehnologija još nije savršena te može prepoznati samo određeni broj riječi i izraza, no cilj je stvoriti neku vrstu rječnika od tisuću riječi te dekodiranje do 100 riječi po minuti, uz mogućnost pogreške manju od 17%.

Ukoliko uspiju, mogli bi pomoći osobama s problemima s govorom da komuniciraju putem misli, no ta tehnologija čini se i savršenim načinom za upravljanje uređajima za virtualnu stvarnost ili npr. naočalama s proširenom stvarnosti. Sve naredbe unutar AR/VR sučelja ljudi bi mogli pokretati mislima, bez potrebe za izgovaranjem komandi ili korištenjem posebnih kontrolera.

S obzirom na to da je odnos Facebooka prema korisnicima i njihovoj privatnosti takav kakav jest, jasno je da već sad treba razmišljati o pitanjima privatnosti i sigurnosti.

(STUDOMAT.ba)