U 98. godini preminula istaknuta profesorica arhitekture sa UNSA

Tokom radnog vijeka prošla je sve funkcije, od asistenta do dekana.


Foto: Facebook
Foto: Facebook

U 98. godini preminula je sarajevska profesorica arhitekture Greta Weinfeld Ferušić.

Rođena je 1924. u Novom Sadu, a 1944. je s porodicom deportovana u logor Aušvic. Po oslobađanju iz logora vratila se u Beograd, gdje je upisala Arhitektonski fakultet.

U Sarajevo je doselila 1952., dvije godine nakon što je diplomirala. U glavnom gradu Bosne i Hercegovine je počela raditi kao asistentica, a potom i kao docentica na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Početkom 70-ih bila je prodekanesa, a onda i dekanesa Arhitektonskog fakulteta. Bila je angažovana na projektovanju mnogih značajnih građevina javnih insititucija i ustanova, među kojima su i škole.

Weinfeld Ferušić je nagrađivana za svoj rad. Između ostalog, za projekt robne kuće u Jajcu i Muzej ranjenika u Jablanici. Penzionisala se sredinom 80-ih godina. Tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini bila je u Sarajevu.

Režiser Haris Pašović je nedugo poslije rata snimio dokumentarni film “Greta”, koji je posvećen njenom životu. Smatra se da je bila među prvim arhitekticama u Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.ba.

Otišla je jedna veličanstvena osoba. Greta Ferušić nas je napustila u 96. godini. Preživjela je mnogo toga dobrog i…

Objavljuje Haris PasovicPonedjeljak, 24. siječnja 2022.