Troxlerov efekt: Gledajte u tačku 20-30 sekundi, nećete vjerovati šta će se desiti

Pogledajte šta će se desiti ako 20 - 30 sekundi budete gledali u tačku u sredini kruga.


Foto: Twitter
Foto: Twitter

Troxlerov efekt je jedna od najpoznatijih optičkih iluzija koja je zaludjela ljude širom svijeta.  A kako i ne bi kad se čini kao da nas oči izdaju jer slika, ako je dovoljno dugo gledamo, jednostavno nestane.

Advertisements

Troxlerov efekt je optička iluzija koja se svodi na sljedeće – ako se na nekoj slici fokusirate na jednu tačku, sve drugo oko nje, tj. ono što hvatate perifernim vidom, prosto će sasvim izblijedjeti. Na primjer, na ovoj priloženoj slici – ako 20 do 30 sekundi gledate u crvenu tačku u centru, plavi krug oko nje će se stopiti sa bjelinom i nestaće, prenosi Radio Sarajevo.

Efekt je jači ako je ono van vašeg fokusa zamućeno i dalje od tačke na koju se fokusirate.

Troxlerov efekt ime nosi po švjacarskom ljekaru i filozofu Ignaciju Paulu Vitalu Troxleru, i to još od daleke 1804. godine. Tada je on primijetio da mozak prestaje da obraća pažnju na nešto što vidimo, a što se ne mijenja. Dakle ako se neka vizuelna scena ne pomjera, mozgu to nije zanimljivo i iz tog razloga će ga ignorisati.

Kako funkcioniše

Zamislite da stavite mali komad papira na unutrašnju stranu podlaktice. Osjećaćete ga nekoliko sekundi, ali nakon toga osjećaj će nestati jer su se taktilni neuroni u međuvremenu prilagodili na dodir papira. A ako pomjerite ruku gore-dolje, osjetićete papir ponovo, sve dok ne spadne.

Slično je i sa ovom optičkom varkom – naš mozak jednostavno ne registruje ono što mu je nebitno nakon što se fokusira na ono što ga zanima – u ovom slučaju crvenu tačku u centru. Dakle, ukoliko od periferije ne dobija nikakve informacije, tj. ako se plavi krug ne pomjera i ne mijenja, mozak će ga anulirati. Sve se prekida kad ponovo trepnemo, tj. kad se oči iznova aktiviraju.