Tri najčešće greške prilikom učenja: Ako učite na ovaj način, pravite veliku zbrku u glavi

Svima nam se nekad desilo da učimo kako ne treba. Kao posljedica toga, slabi rezultati su neizostavni.


Foto: Envato
Foto: Envato

Ispitni rok je u toku na mnogim fakultetima, prisjetimo se najčešćih grešaka prilikom učenja:

Isčitavanje knjiga i skripti

Čitanje je pasivna aktivnost. Što znači da se te informacije izgube ako ne uradimo ništa sa njima. Ako tokom učenja samo iščitavate tekst do beskraja, gubite vrijeme i energiju i nećete zapamtiti mnogo toga.

Iz tog razloga smanjite iščitavanje i počnite aktivno da koristite te informacije razmišljajući o tome šta čitate, na taj način ćete jedino moći da upotrijebite informaciju kad vam zatreba.

Par savjeta kako da ispravite ovu grešku:

1. Napravite kviz i ispitujte se o gradivu,
2. Probajte nekog drugog da naučite to gradivo,
3. Napravite svoju novu skriptu.
4. Predugo odlaganje učenja

Istraživanja su pokazala da se najbolje uči u više kratkih intervala od po sat vremena, a to je jedino moguće ako krenete da učite na vrijeme i ne previše kasno.

Mnogi studenti tvrde da neće da krenu preprano da uče jer se neće sjećati svega na ispitu, ali to samo znači da nisu dobro naučili. Stvar je u tome, da je ključni faktor pri učenju jedan proces koji se zove “povrat” (Recall) informacije.

To je posljednji stepen procesuiranja i učenja informacije, gdje osoba uspješno može da povrati informaciju koju je prethodno memorisala. Kada učimo po par sedmica naš mozak ima vremena da obradi informacije kako treba i time se stvaraju jake veze između sinapsi i neuorna, čineći ih lahko dostupnim.

Par savjeta kako da ispravite ovu grešku:

1.  Napraviti plan i program učenja,
2. Početi sa 45 minuta do sat vremena svaki dan i pridržavati se toga,
3. Podijelite gradivo u manje grupe.
4. Učenje u grupi prije nego što sami prođete kroz gradivo

Učenje u grupi je jedan od najkorisnijih metoda učenja, ali samo pošto ste već prethodno sami prošli i proučili gradivo. Gledajte na učenje u grupi, kao posljednji korak pred ispit, gdje ćete sa već prethodno naučenim gradivom doći da provjerite svoje znanje i uporedite ga sa tuđim.

Ako krenete prvo da učite u grupi, možete “pobrkati” informacije koje vaše kolege znaju sa time što vi mislite da znate, stvarajući lažno samopouzdanje.

Par savjeta kako da ispravite ovu grešku:

Dok učite, na papir sa strane zapisujte pitanja koja imate o gradivu, šta vam nije jasno i o čemu bi željeli da prodiskutujete kada se sastanete sa kolegama. Razmislite o informacijama prije nego što pitate bilo koga drugog, jer ćete najbolje naučiti ako sami dođete do odgovora, prenosi portal Studenti.alo.rs.