Tri bitna razloga zašto vam treba hobi

Kada smo bili mali naš hobi je mogao biti skupljanje sličica, igranje klikerima, a nekima i sviranje violine, odbojka ili pjevanje. Svako je imao nešto što voli da radi za sebe i to je na neki način otkrivalo dio ličnosti djeteta. Sada, kada smo malo odrasli, još uvijek su nam potrebni hobiji i evo nekoliko jakih razloga ako se pitate zašto.


Bolji rezultati na fakultetu

Advertisements

Imati hobi, naravno, zahtjeva i oduzima određeno vrijeme, ali na to ne treba gledati kao na gubitak. Dokazano je da što više obaveza imamo, to se bolje organizujemo i usresredimo da završimo sve kako treba. Kada bar 15 minuta dnevno radimo nešto u čemu uživamo, ostale obaveze, kao što je učenje, razni projekti i seminari, padat će nam mnogo lakše. Pored toga, imat ćemo više tema za razgovor s kolegama i profesorima i moći ćemo da se priključimo nekim sekcijama i organizacijama koje su vezane za naš hobi i tako obogatimo svoje studiranje i učinimo ga zanimljivim.

Nekada hobi iz djetinjstva može da preraste u upisivanje fakulteta vezanog za hobi i kasnije smjer našeg života, a nekada može da nas približi studiranju tako što neće direktno biti vezan za gradivo, ali će nam pomoći da ga bolje razumijemo. Kao što hobi u vidu interesovanja za neki sport može pomoći budućim menadžerima da lakše shvate timski rad i liderstvo.

Izdvajanje od ostalih kandidata prilikom apliciranja za posao

Advertisements

Bilo to trčanje, slikanje, pisanje ili planinarenje, hobi je bitan deo nas. Stavljanjem u CV naša interesovanja i zanimanja pored osnovnog za koje se prijavljujemo moći će poslodavcu da pokaže nas kao ličnost i naše osobine, ali i da mu otkrije kakve smo vještine mogli da steknemo bavljenjem tim hobijem. Također, pomoći će mu da sagleda kako se baš mi uklapamo u određeni tim i atmosferu u kompaniji. Baš to će moći da nas izdvoji iz gomile kvalifikovanih kandidata i približi nas poslu koji želimo. Što znači da ako hobi ne preraste u posao kojim želimo da se bavimo i za koji apliciramo, svakako će nam biti od pomoći da dobijemo ono što želimo. Bitno je samo da budemo ono što jesmo i pronađemo ono u čemu uživamo, piše Najstudent.com.

Ispunjeniji život

Obaveze se nameću sa svih strana i moramo da naučimo kako da ih rješavamo jednu po jednu. Nerijetko se dešava da se zarobimo u kolotečini života i zaboravimo na uživanje i življenje u pravom smislu te riječi. U takvim situacijama imati nešto što možemo da radimo, a u čemu uživamo, dodaje boje svijetu oko nas. Istrčati 5km, naslikati sliku, odsvirati pjesmu, otputovati negdje, ukrasiti zid sobe, napraviti slagalicu ili uraditi bilo šta što čini naš hobi puni pregradu u policama našeg života i čini da se i nama i drugima dopadaju sve više. Uživati bar neki kratak period svakog dana je nešto što sebi možete da priuštite i što vam je potrebno da biste živjeli onako kako zaslužujete.