Trebinje: Odobreno još 90 studentskih stipendija

Iz gradskog budžeta za ove namjene će biti izdvojeno 155.000 KM.


stipendija 2

Devedeset trebinjskih redovnih studenata druge i svih narednih godina osnovnih studija koji su prvi put upisali godinu dobilo je stipendije grada Trebinja za 2023/24. školsku godinu, za šta će iz lokalne kase biti mjesečno izdvajano po 15.500 maraka.

Advertisements

Prema kriterijumima, prvih deset sa jedinstvene rang-liste ostvariće mjesečnu stipendiju u iznosu od 250 maraka, dok će oni koji su rangirani od 11. do 30. mjesta dobijati po 200 maraka, a preostalih 60 ostvaruje mjesečnu stipendiju od po 150 maraka.

Studenti će stipendije dobijati tokom deset mjeseci, a na godišnjem nivou će iz gradskog budžeta za ove namjene biti izdvojeno 155.000 maraka.

Glavni kriterijumi za dobijanje stipendije, pored uspjeha na fakultetu, bili su materijalno stanje studenata, činjenica da li student ima još braće i sestara na studijama, te da li su djeca samohranih roditelja ili bez oba roditelja.

Na ranije objavljeni konkurs prijavilo se 160 studenata, od kojih su njih 54 ostala ispod crte na bodovnoj rang-listi, a 16 studenata nije zadovoljilo neke druge kriterijume, na šta će svi moći uložiti žalbe, pa se krajem mjeseca očekuje i konačno potpisivanje ugovora sa studentima, odnosno roditeljima, pišu Nezavisne.

Advertisements

Osim ovih, grad Trebinje je ove godine prvi put dodijelio i stipendije za još 58 vrlo uspješnih studenata iz Trebinja koji studiraju izvan svoga grada, ali i onim koji studiraju u ovom gradu, a nisu iz njega.

Prvi put je dodijeljeno deset stipendija za uspješne studente koji će mjesečno primati po 250 KM za deset mjeseci, kao i tri stipendije brucošima – đacima generacije u srednjim školama koji će, takođe u narednih deset mjeseci, dobijati po 200 KM.

Grad je prvi put obezbijedio i stipendije za najbolje rangirane studente na prijemnim ispitima na javnim visokoškolskim ustanovama koje djeluju u Trebinju, a tom odlukom je predviđeno 45 stipendija za brucoše koji će imati stipendiju od po 150 maraka za deset mjeseci.

Takođe, trebinjski energetski gigant “Hidroelektrane na Trebišnjici” stipendiraće i ove godine više od stotinu studenata, budućih tehničkih, pravnih i ekonomskih kadrova koji će biti njima potrebni, pa je i kod njih već urađena bodovna rang-lista.