Tajne dobre skripte: Devet koraka za izradu vlastite skripte

Ko u raji pravi najbolje skripte?


medium shot smiley student writing

Kada napraviš vlastitu skriptu kojom se pripremaš za ispit, nema sumnje da istog nećeš položiti! Samo dok pišeš i radiš skriptu već možeš zapamtiti puno stvari koje poslije samo ponavljaš dok je ponovo čitaš. Za skriptu je potrebno uložiti neko vrijeme pa bi bilo dobro da s time kreneš i nekoliko dana prije ispita kako bi po njoj na kraju i stigla naučiti gradivo. Možda misliš kako skripte pisane rukom su totalno bezveze, ali se varaš jer ti upravo takva skripta puno više pomaže u učenju od običnog čitanja gradiva na mobitelu.

1. Svaku temu stavi pod zasebno poglavlje

Svaka zasebna tema ili tematska cjelina ti moraju biti odvojene. Stavi ih sve pod poglavlja tako da se lakše snađeš u skripti, a tako će ti i urednije izgledati umjesto da ti sve bude natrpano. Tako nećeš moći niti shvatiti koje gradivo ti spada pod šta jer ne znaš koji su nazivi tematskih cjelina, odnosno poglavlja.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

2. Poglavlja neka budu napisana velikim štampanim slovima

Sva velika poglavlja, ili neke bitnije teme, obavezno piši velikim štampanim slovima. To će najviše pomoći onima koji imaju fotografsko pamćenje jer će zapamtiti velika slova i tako se odmah sjetiti koje gradivo pripada kojoj cjelini. Samim time označavaš ono bitno što ti prvo pada u oči kada tražiš neki odgovor iz vlastite skripte.

3. Podnaslove odvajaj posebnim znakovima

Podnaslovi poglavlja, ili neke manje cjeline, označavaj posebnim znakovima kako bi znala da se tu radi o podnaslovu, a ne o nekom pojmu ili definiciji. Ti znakovi mogu biti tačkice, crtice ili zvjezdice. Zbog toga ćeš se lakše snaći.

4.Ispod svakog poglavlja napravi kvadratić s ključnim riječima

Taj kvadratić će ti predstavljati zaključak svakog poglavlja. U njega ne upisuješ ništa osim najbitnijih ključnih riječi i pojmova koje si obradila u tom poglavlju. Oni će ti služiti kao podsjetnik prilikom ponavljanja jer kada ćeš pročitati tu ključnu riječ ili pojam, u sebi možeš ponoviti i njegovu definiciju.

5.Glavne pojmove označi markerom jedne boje, a definicije drugom bojom

Bilo bi dobro da imaš boju koja ti označava različite dijelove skripte. To znači da definicije označavaš, npr. plavom bojom markera, a njihove pojmove ljubičastom. Ne samo da će izgledati urednije, već ti u brzini kada ćeš ponavljati se nećeš zabuniti nego ćeš odmah znati da ponavljaš definiciju tog nekog pojma.

6.Uzvičnicima označavaj bitne stvari

Profesori nekada znaju posebno naglasiti koji pojmovi ili poredci će se sigurno pojaviti u testu. Tako da pored njih obavezno nacrtaj jedan veći uzvičnik kojeg bi bilo dobro isto označiti markerom. Kada ćeš učiti, taj uzvučnik će te podsjetiti da na tu jednu stvar obratiš posebnu pažnju jer je za to navedeno da će biti u ispitu.

7.Svako novo poglavlje započni na novom listu papira

Poglavlja nikada nemoj miješati ili pisati na istom listu papira. Kada god započinješ pisati novo poglavlje, započni ga pisati na novoj i čistoj stranici u svesci ili bloku. Tako ćeš se bolje snalaziti po svojoj skripti, a i neko drugi ukoliko je odlučiš podijeliti s kolegama.

8.Na svakom listu papira zalijepi post-it papirić oko onih stvari za koje nisi sigurna

Uvijek postoje neke stvari koje nam nisu baš jasne ili jednostavno ne znamo odgovor na njih. Baš zato na svakoj stranici nalijepi jedan post-it papirić na kojeg napišeš pojmove ili zadatke koji ti nisu jasni. Taj papirić će te uvijek podsjećati da taj dio još uvijek ne znaš tako da možeš nekoga na vrijeme pitati i tražiti za pomoć oko te stvari da ti pojasni.

9.Pored svake definicije zapiši broj stranice iz knjige

Ukoliko skriptu radiš po nekoj knjizi ili udžbeniku, dobro je da pored svake definicije napišeš broj stranice gdje si tu definiciju uzela. S obzirom na to da je skripta uvijek skraćena verzija gradiva, vjerovatno nećeš prepisivati sve iz knjige ili udžbenika pa da kada si u nedoumici možeš odmah pronaći gdje se baš taj pojam nalazi i ponoviti ostatak, prenosi teen385.dnevnik.hr.