Sve više studenata strahuje da će sljedeću akademsku godinu dočekati kao beskućnici

Mnogo studenata izjavilo je da su tokom protekle godine posudili novac od roditelja kako bi platili stanarinu ili hranu.


Foto: Envato
Foto: Envato

Jedan od sedam studenata boji se depresivnog scenarija: do početka sljedeće akademske godine strahuju da će ostati bez krova nad glavom. Ovaj problem dolazi kao “trešnja na vrhu” svih problema s kojima se sve teže nose studenti: troška visokih školarina, sve skupljih cijena najma stanova, energenata i hrane.

Kasne s plaćanjem najma ili ga jedva plaćaju

Anketa provedena među 1000 studenata od strane Nationwide-a pokazala je da se čak dvije trećine studenata bori kako bi platili trošak stanovanja ili ipak kasne s plaćanjem najamnine.

Proše sedmice je Institut za fiskalne studije (IFS) upozorio da će najsiromašnijim studentima biti još gore sljedeće akademske godine jer će se studentski krediti “istopiti” zahvaljujući galopirajućoj inflaciji.

Vrijednost zajma koji studenti u Velikoj Britaniji dobivaju za plaćanje troškova života, porast će za 2,3 posto ove godine, ali s dolaskom jeseni inflacija bi mogla porasti na čak 13 posto. Zbog toga apeliraju na vladu da zaštiti studente i upozoravaju da dosad nisu učinili mnogo kako bi to napravili.

Posuđuju od roditelja da bi “krpali kraj s krajem”

Anketa Nationwide-a pokazala je i da su čak tri četvrtine studenata tokom protekle godine posudili novac od roditelja kako bi platili stanarinu ili hranu.

Istovremeno, neki od čelnih ljudi sa tamošnjih univerziteta žele povisiti trošak školarine. The Sunday Times piše da univerziteti razmatraju opciju dizanja cijena na čak 56 hiljada KM mjesečno za školarinu, jednako koliko plaćaju i međunarodni studenti, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Ne možete očekivati da je moguće univerzitet voditi s 21,500 KM godišnje, kad će u realnim okvirima isto vrijediti 14,000 KM zbog inflacije, kazao je prorektor Univerziteta u Sunderlandu, sir David Bell.

– Čak i ako želite voditi univerzitete na sadašnjem nivou, u jednom ćete trenutku morati povisiti školarine.

Iz resornog ministarstva ipak tvrde da neprestano povećavaju potpore studentima, od samog početka pandemije.

Neprestano povećavamo potporu za životne troškove na godišnjoj razini za studente iz kućanstava s nanižim prihodima, od početka pandemije, a sada im je omogućen i nikad veći izvor gotovine. Također smo zatražili Ured za studente da s 595 miliona KM potpomogne najugroženije među njima tokom tekuće financijske godine – što je dodatak fondovima za pomoć u nevolji kojima raspolažu univerziteti, oglasili su se iz glasnogovorništva Ministarstva obrazovanja ove zemlje.