Stvari koje trebate uraditi ako ćete studirati u drugom gradu

Maštamo o danima kada korona bude daleka prošlost i da opet možemo fizički biti prisutni pri studiranju.


group of students studying at the table

Na početku studentskog života mnogo stvari postaje novo… Da bi se izbjegle kasnije nedoumice ili nezgodne situacije, svaki brucoš trebao bi učiniti ovih šest stvari, po mogućnosti prije početka predavanja.

Iako se uglavnom radi o “dosadnim”, proceduralnim stvarima, poželjno je da ove stvari obavite što prije kako biste sebi olakšali studentski život u drugom gradu, prenosi mojfaks.dnevnik.hr

Prebacivanje zdravstvenog kartona

Ovo je najvažnija stvar za svakog brucoša koji nije iz tog univerzitetskog grada i koji će se samo tijekom zimskih i ljetnih praznika (a možda niti tad) vraćati kući.
Važno je znati da studentski doktor, koji obavlja sistematski pregled, ne može liječiti studente već ih samo savjetovati ili ih upućivati u druge medicinske ustanove.

Zato brucoši trebaju otići kod doktora u svom mjestu prebivališta, zatražiti prebacivanje svog medicinskog kartona. Usluga je besplatna, a itekako korisna, jer se studenti neće morati vraćati u mjesto prebivališta zbog manjih tegoba ili plaćati troškove.

Prijava prebivališta/boravišta

Za većinu studenata upisivanje faksa znači i selidbu u drugi grad te promjenu adrese. Česta su pitanja vezana uz termine prebivalište i boravište pa ćemo ih ovdje ukratko objasniti.

Prebivalište je mjesto i adresa gdje se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih uz životne interese, kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni, kulturni i drugi interesi.

Boravište je mjesto i adresa gdje osoba privremeno boravi, ali se na toj adresi nije trajno nastanila.

Upis u univerzitetsku biblioteku

Za one koji vole učiti, ili općenito čitati bez primisli o učenju. Brucošima se preporuča da se odmah učlane u univerzitetsku biblioteku, jer je fond literature na nekim fakultetima nedostatan, pogotovo ako će se kasnije baviti studentskim projektima koji su usko specijalizirani u nekom području.

Kupnja autobusnih/tramvajskih mjesečnih iskaznica

Javni prijevoz je sastavni dio studentske svakodnevice u većim gradovima, osim onih studenata koji žive u blizini fakulteta ili su u odličnoj kondiciji pa mogu pješačiti ili biciklirati do odredišta. No, za korištenje tramvaja i buseva najbolje je imati pretplatnu kartu.

Pronalazak savršenog mjesta za uživanje nakon predavanja

Najbolji savjet brucošima jest taj da pronađu neko mjesto, a da to nisu zidovi njihovih soba ili stanova, na kojem će se moći opustiti i zabaviti s prijateljima i kolegama.

Neka to mjesto bude odraz njihove energije i karaktera i neka odgovara njihovim potrebama. Nije bitno je li to kafić, park, knjižnica ili nešto drugo, bitno je da ima vibru po kojoj su prepoznatljivi.